Tri sestre iz Ohaja nasledile su novčić koji je više od četiri decenije čuvan u trezoru. Iako su znale da novčić vredi, nisu imale pojma da postoji šansa da se obogate preko noći.

Izuzetno retka kovanica, iskovana u Kovnici novca SAD u San Francisku 1975. godine, mogla bi da im donese više od 500.000 dolara, rekao je Ijan Rasel, predsednik kompanije GreatCollections, koja je specijalizovana za numizmatiku i vodi onlajn aukciju koja će se završiti u oktobru.

Ono što novčić, koji prikazuje bivšeg predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta, čini tako vrednim je nedostajuće slovo "S", znak kovnice u San Francisku. To je samo jedan od dva novčića bez oznake za koje se zna da postoji.

Drugi je prodat na aukciji 2019. za 456.000 dolara, a zatim ponovo nekoliko meseci kasnije privatnom kolekcionaru.

Dok su ozbiljni kolekcionari novčića odavno znali za postojanje ova dva retka novčića, njihova lokacija je bila misterija od kasnih 1970-ih.

"Bili su skriveni decenijama." rekao je Rasel. "Većina velikih kolekcionara nikada ga nije videla."

Sestre iz Ohaja koje su nasledile jedan od ta dva novčića nakon nedavne bratove smrti žele da ostanu anonimne s obzirom na njihov iznenadni neočekivani prihod, rekao je Rasel.

Rekle su Raselu da su njihov brat i majka 1978. kupili prvi otkriveni novčić sa greškom za 18.200 dolara, što bi danas iznosilo otprilike 90.000 dolara. Njihovi roditelji, koji su vodili farmu mleka, videli su novčić kao sigurnu investiciju.

Jedna od sestara je rekla da je njen brat često pričao o retkom novčiću.

Rasel je rekao da je pokojni brat došao do njega pre otprilike sedam godina i rekao mu je za novčić. I on je čuvao tajnu.

Sada će novčić biti prikazan na izložbi koja počinje u sredu u Tampi na Floridi, a pre nego što se aukcija zatvori krajem oktobra, rekao je Rasel.

(Kurir.rs/AP News/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

Carina FRANCUZ LEŽERNO ZAUSTAVIO BMW NA GRADINI, ALI PAO POSLE PAR MINUTA: 40 dukata i 58.000 evra krio među kesicama čaja?!