Na istočnom frontu u Ukrajini smenjuju se ruski i ukrajinski napadi, piše Forbs.

Ukrajinska 63. mehanizovana brigada tako je u petak ili subotu podigla ukrajinsku zastavu u gradu Njujorku, na 20 kilometara severno od Avdijivke u Donjeckoj oblasti. Zastava je znak da su se ukrajinske trupe vratile u centar ovog grada samo mesec dana nakon što su nad njim kontrolu preuzeli Rusi.

Navodi se da ovo nije izolovani incident. Ukrajinske trupe kreću u protivnapade u nekoliko sektora istočnog fronta, prekidajući zamah ruske ofanzive u kojoj su, od njenog početka krajem prošle godine, Rusi ostvarili popriličan napredak: nakon zauzimanja Avdijivke krenuli su na Pokrovsk u želji da prekinu tamošnje linije snabdevanja koje su ključne za Ukrajince.

Rusi i dalje napreduju na delu ratišta

To ne znači da Rusi više nigde ne napreduju. Ovog vikenda zauzeli su delove Hrodivke, naselja na nekih 12 kilometara istočno od Pokrovska. Ipak, raštrkani ukrajinski protivnapadi komplikuju Rusima planiranje, a Ukrajincima daju novu nadu za istok nakon teških godinu dana.

Prošlog meseca Rusi su Njujork zauzeli usled velike nestašice ukrajinskih trupa. Nestašica je delom rezultat i kontroverzne odluke ukrajinskih čelnika da se napadne ruska Kurska oblast. U taj napad poslate su moćne jedinice iz oko osam ukrajinskih brigada.

screenshot-20240909-130220.jpg
Printscreen X 
foto: Printscreen X

Invazija je potkopala napore da se stabilizuje front na istoku. "Broj dostupnih jedinica za stabilizaciju značajno je smanjen", objašnjava ukrajinska analitička organizacija "Frontintelidžens insajt".

Međutim, iako je poslalo dodatne trupe u Kursk, ukrajinska vojna komanda uspela je da okupi malu rezervnu snagu od oko pet brigada, delom i iskoristivši nacionalnu gardu koja odgovara Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ne Ministarstvu obrane.

screenshot-20240909-130227.jpg
Printscreen X 
foto: Printscreen X

Prošle godine Nacionalna garda proširila je i ojačala nekoliko svojih brigada, spojivši ih u takozvanu "ofanzivnu gardu" koja uključuje 12. Azovsku brigadu, kao i brigadu Kara-Dag koja je nedavno zauzela položaje južno od Pokrovska i krenula u protivnapad.

Bitka nije ni blizu gotova

Dolazak Nacionalne garde doveo je do delomičnog oslobađanja Njujorka. Ojačana trupama iz Azovske brigade, 53. mehanizovana brigada ukrajinske vojske uspela je da napadne svojim tenkovima T-72 i T-64, kao i borbenim vozilima BMP.

screenshot-20240909-130255.jpg
Printscreen X 
foto: Printscreen X

Bitka nije ni blizu gotova. Ukrajinski Centar za odbrambene strategije kaže da se "borbe nastavljaju u severnom i istočnom delu grada, severno od samog grada i u delu Nelipivke."

screenshot-20240909-130242.jpg
Printscreen X 
foto: Printscreen X

Dok je 53. mehanizovana brigada probijala put do centra grada, ruske snage umarširale su u Pivnične na istočnom rubu Torecka, tri kilometra od Njujorka.

Danas je istočni front kolaž ruskih napada i ukrajinskih protunapada, što su najbolje vesti koje su ukrajinske snage na istočnom frontu doživele u poslednjih nekoliko meseci.

(Kurir.rs/Index/Forbes/Preneo: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija KAKO JE UKRAJINSKA OFANZIVA PROBILA RUSKU ODBRANU? Eksperti tvrde: Imali satelitske snimke i podatke, RUSI UHVAĆENI NA SPAVANJU