Anja Stepien sanjala je da se uda i postane mama jednog dana, ali joj se život preokrenuo nakon što joj je dijagnostikovana retka bolest.

Bila je u formi, zdrava i aktivna. Kada je napunila 31 godinu, počela je da doživljava čudne simptome koji su se naizgled pojavili "preko noći".

Imala je otvorene rane na licu koje nisu zarastale, brzo je dobijala na težini i stalno je bila umorna.

Simptome su lekari godinama odbacivali kao normalne za ljude koji su pod stresom, ostavljajući mladu ženu iz Sidneja da misli kako će umreti.

Anji otkriven tumor, pa dobila dijagnozu Kušingovog sindroma

Konačno, četiri godine kasnije Anji je dijagnostikovana Kušingov sindrom nakon što je skener otkrio tumor od 6 mm koji raste u hipofizi njenog mozga.

Kušingov sindrom je stanje koje se javlja kada telo proizvodi previše kortizola tokom dužeg vremenskog perioda. Bolest je nastala zbog njenog tumora.

"Ova bolest me je koštala zdravlja, posla, veze, pa čak i uma" rekla je Anja, koja sada ima 41 godinu.

Čak i nakon što je tumor hirurški uklonjen, pretrpela je još jedan okrutan udarac i bila je paralizovana zbog insuficijencije nadbubrežne žlezde jer njeno telo nije proizvodilo dovoljno kortizola.

"Kušingov sindrom je jedna od milion bolesti i za nju ne postoji test" tvrdi Anja, koja studira novinarstvo i piše veliki članak posvećenim istraživanju kortizola i „ogromnih zabluda“ koje kruže na društvenim mrežama.

"Znaš da umireš, ali svi misle da si lud"

"Jedva sam hodala, nisam mogla da dišem, osećaš se kao da gubiš razum. Kao da znaš da umireš, ali svi misle da si lud. Tako da sam dobila drugo, treće, četvrto mišljenje od različitih doktora" rekla je ona.

Anja je takođe dobila 30 kg za tri meseca. Lice joj je toliko oteklo da samu sebe nije mogla da prepozna.

Tokom naredne četiri godine, Anjino zdravlje je dodatno trpelo, a bolest joj je oduzimala sposobnost da jasno razmišlja ili obavlja osnovne dnevne zadatke kao što je kuvanje kafe.

Anja je primljena u odeljenje Hitne pomoći u svojoj lokalnoj bolnici i zahtevala je od lekara da je sasluša i pogleda njene iscrpljujuće simptome. Tamo su doktori konačno počeli da je shvataju ozbiljno.

Sastala se sa doktorom i istraživačem za tumore hipofize, endokrinologom En Mekormak, koja joj je na licu mesta postavila dijagnozu.

Dijagnoza nakon nekoliko godina muke

"Pogledala me je i rekla: "Mislim da možda imaš Kušingov sindrom". Tako da sam uradila skeniranje mozga. Kada sam videla tumor pomislila sam "hvala Bogu“ jer sam konačno dobila neke odgovore, ali to je bio samo jedan deo slagalice" priseća se Anja.

Ubrzo nakon što joj je postavljena dijagnoza, Anja je imala operaciju uklanjanja tumora u mozgu koji joj je izazivao stalnu patnju. Takođe je donela odluku da zamrzne svoje jajne ćelije.

"Bila sam uzbuđena što sam imala operaciju jer sam mislila da će se ova noćna mora završiti. Bila sam u formi, zdrava i uživala sam u životu pre nego što mi je sve srušila dijagnoza" kaže Anja.

Iako je operacija bila uspešna, Anja je završila sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde jer telo više nije samo proizvodilo dovoljno kortizola.

Iako je ovo uobičajen ishod i obično traje oko devet meseci, Anja je bila u toj situaciji zapanjujuće četiri godine.

To dovodi do teških simptoma uključujući paralizu, ekstremnu mučninu, povraćanje i "nemogućnost funkcionisanja" iz dana u dan.

"Sa sindromom sam i dalje mogla da se krećem, ali sa insuficijencijom nadbubrežne žlezde bila sam u krevetu ceo dan, mozak mi nije funkcionisao kako treba, nisam mogla da vozim, osećala sam se kao da sam izgubila sve. Užasavam se da ću imati još jednu operaciju" ispričala je ona.

Simptomi su se nastavili sve dok se jednog dana njena hipofiza nije "probudila“ i ona je ustala iz kreveta puna energije.

"Hodala sam svuda i bila zdrava devet meseci – čak sam prešla celu Španiju za tri meseca" rekla je Anja.

Anjin životni san nije ostvaren

Sada njeni nivoi kortizola variraju, ali je sposobna da radi puno radno vreme, ali ne vežba.

"Trenutno prolazim kroz novi proces sam dobila 15 kilograma u roku od mesec dana, ali to još nije loše" rekla je.

Gledajući unazad, Anja je očajna što nije mogla da zasnuje porodicu ili upozna muškarca svojih snova jer je godinama bila bolesna.

"Morala sam da se vratim kući kod roditelja. Uvek sam želela dete, ali imam 41 godinu, šta da radim po tom pitanju? Takođe se postavljaju pitanja o tome da bih mogla da se razbolim opet i da li je fer tako dete. Kada ste bolesni, gubite u osnovi sve, i ništa nije bitno jer ste toliko loše da samo želite da se vratite svom normalnom životu. Moj najveći san je bio da se vratim u vreme kada nisam bila bolesna" kaže Anja.

(Kurir.rs/Blic/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija NAJTUŽNIJA PRIČA IZ SRBIJE: Osmočlana porodica jedva preživljava, otac ne vidi, a ćerka (5) teško bolesna