Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer će u ponedeljak najaviti privremenu graničnu kontrolu na svim kopnenim granicama zemlje kako bi se obuzdale neregularne migracije i zaštiti javnost od islamističkog ekstremizma, rekao je izvor iz vlade za Rojters.

Fezer će potom obavestiti evropsku komisiju.

Nemačka vlada je konsultovala glavnu opozicionu stranku, Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) o načinima za suzbijanje migracija nakon smrtonosnog napada nožem, koji je prošlog meseca u gradu Zolingenu izveo tražilac azila sirijskog porekla.

Protivimigrantska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) je prošlog nedelje pobedila na izborima u saveznoj pokrajini Tiringiji, a u Saskoj je završila na drugom mestu.

Socijaldemokrate ministarke Fezer se suočavaju sa izborima u Brandenburgu za dva nedelje, gde stranka vlada u koaliciji sa Zelenima i demohrišćanima.

Nemačka ima 3700 kilometara dugu granicu s Danskom, Holandijom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom, Švajcarskom, Austrijom, Češkom i Poljskom.

Berlin je prošle godine najavio strožije kontrole na svojim kopnenim granicama s Poljskom, Češkom i Švajcarskom kao odgovor na naglo povećanje broja zahteva za azil.

Austrija ne želi da prima ljude odbijene na nemačkoj granici

Austrija se protivi najavi Njemačke da vrati kontrole na svim granicama i neće prihvatati tamo odbijene pojedince, rekao je u ponedeljak ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

profimedia0825108360.jpg
Hamza Turkia / Xinhua News / Profimedia 
foto: Hamza Turkia / Xinhua News / Profimedia

"Austrija neće prihvatati pojedince kojima je odbijen ulazak u Nemačku. O tome nema pregovora”, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner u ponedeljak.

Karner je naglasio da Njemačka ima pravo da šalje ljude nazad ako je neka druga članica Evropske unije odgovorna za njihov proces dobijanja azila. Ali, za to je potrebna službena procedura i pristanak zemlje o kojoj je reč.

Austrijski ministar je samo tri nedelje pre parlamentarnih izbora rekao da odbijenice u okviru unutrašnjih granica EU-a nisu dopuštene.

Sve Nemačkoj susedne države, pa i Austrija, članice su šengenskog prostora koji bi u pravilu trebalo da osiguraju slobodan protok ljudi.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA" Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost