Bežeći iz grada u kojem je živela većinu svog života, Marija Hončarenko sa sobom nosi samo jednu malu torbu i svoja dva mačeta.

Nakon što je tvrdoglavo ostala u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, ova 69-godišnjakinja sada ipak sluša savete i sprema se da ode.

"Srce mi stane kad čujem prasak", govori Marija plačući. Ona drži stari telefon sa tastaturom na kojem su spremljeni kontakti za hitne slučajeve.

Linija fronta udaljena je manje od osam kilometara od Pokrovska. Serhij Dobrjak, načelnik gradske vojne uprave, kaže da Rusi gađaju grad ne samo balističkim projektilima i višecevnim bacačima raketa nego i navođenim bombama, pa čak i artiljerijom.

"Pogledajte šta su nam Rusi učinili. Ovde sam radila 30 godina, a sada ostavljam sve iza sebe", kaže Marija briznuvši u plač. Volonteri joj pomažu da uđe u autobus za evakuaciju. Vozovi ovde više ne saobraćaju.

Pad Pokrovska značio bi gubitak celog Donjecka

Pokrovsk je ključno saobraćajno čvorište. Ako padne, ruske snage će preseći jednu od glavnih dostavljačkih ruta u regionu. To će verovatno prisiliti Ukrajinu da se povuče iz Časiv Jara, a linija fronta će se pomaći bliže Kramatorsku. Za Ukrajinu bi to zapravo značilo gubitak gotovo cele oblasti Donjeck, za koju se Kremlj bori od početka svoje invazije.

mare04-ap-libkos.jpg
AP/Libkos 
foto: AP/Libkos

Ukrajinska vojska priznaje da njen upad u ruskuoblast Kursk nije uspeo da natera Moskvu da odvrati svoje trupe iz istočne Ukrajine. A neki posmatrači tvrde da je ovaj potez, koji je svakako pomogao u jačanju morala među vojnicima, ostavio stratešku dostavljačku rutu ranjivom na ruske napade.

U nedelju je Rusija tvrdila da je preuzela kontrolu nad selom Novohrodivka, samo 10 km od Pokrovska. Kijev nije komentarisao ovu vest, ali izvori su rekli da su se ukrajinske snage povukle iz tog sela.

Mesta u autobusu za evakuaciju brzo se popunjavaju. Žena sa petogodišnjom kćerkom penje se u autobus. Ovo im je druga evakuacija. Prvi put se to dogodilo 2022., kada su pobegle iz ovog pograničnog grada nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Bageri kopaju rovove

Ovaj grad je očito glavni prioritet Moskve. Prema Serhiju Dobrjaku, razmera snaga koje se ovde bore je 10 prema jedan u korist Rusije. Tokom poslednjeg napada, Rusija je pogodila trafostanicu u Pokrovsku, ostavivši pola grada bez struje. Napadi su takođe prekinuli dostavu vodom. Grad brzo postaje pust. Pre samo dva meseca ovde je još živelo 48.000 ljudi. Danas ih je polovina već otišla. Inače užurbano središte grada sa prodavnicama i supermarketima je jezivo tiho. Banke i većina kafića su zatvoreni. Bolnica je evakuisana.

Izvan grada bageri kopaju nove rovove na poljima. Međutim Oleksandr Sirski, vrhovni zapovednik ukrajinske vojske, kaže da su uspeli da zaustave rusko napredovanje prema Pokrovsku.

Potpukovnik Oleh Demjanenko rekao je da je linija fronta na severnom krilu ruskog napada na Pokrovsk doista stabilizovana. Međutim ruski napadi uglavnom su usmereni na južno krilo, gde se nastavljaju teške bitke. Jedno od područja na tom krilu koje Rusi pokušavaju da zauzmu je Selidove, malo mesto jugoistočno od Pokrovska. Nemilosrdni ruski napadi im ne daju predaha.

"Pripremite se za akciju!" zapoveda zapovednik jedinice Dmitro nakon dobijanja koordinata nove mete. Svi članovi posade pojure do stare američke haubice M-101. Ova vrsta oružja korišćena je u Drugom svetskom ratu. Sada ga Ukrajinci koriste kako bi zaustavili ruske napade. Zapovednik viče: "Pali!" i povlači uže. Eksplozija je zaglušujuća. Haubica je prekrivena dimom.

Intenzivne borbe

Borbe u ovom sektoru su vrlo intenzivne, kaže 31-godišnji Dmitro: "Neprijatelj napada u grupama od 15 ljudi, ponekad i do 60. Ispaljujemo do 200 granata dnevno kako bismo ih odbili". Ovo je velika promena u odnosu na prošlu zimu kada su topovi mirovali veći deo dana.

Ali što više granatiraju ruske položaje, to je veći rizik od uzvratne vatre. Nakon svake serije granata, ukrajinski artiljerijci odlaze u zemunicu kako bi na bezbednom pričekali ruski protivudar. A kad začuju glasan udarac u daljini, utihnu. "Klizeća bomba", mrmlja jedan od vojnika. Tog oružja se najviše boje. Ima razoran učinak i artiljerijci nemaju gde da se sakriju od njega.

profimedia0762552133.jpg
Aris Messinis / AFP / Profimedia 
foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia

Dmitro daje nejasan odgovor na pitanje da li bi bilo korisnije koristiti ukrajinske snage uključene u operaciju Kursk za odbranu oblast Donbas: "Zapovednici imaju bolji pregled za donošenje strateških odluka". Linija fronta ovde se može brzo pomaći. Ponekad to može biti potpuno iznenađenje za ukrajinske snage.

U avgustu je grupa od sedam vojnika 68. brigade započela smenu na isturenom položaju u selu Komišivka, 15 km zapadno od Selidova. Zadatak im je bio da zaustave sve pokušaje proboja ruskih snaga. Sutradan su ih, međutim, opkolile ruske snage. Zahvaljujući izuzetno hrabrim vozačima i nepažnji ruskih vojnika, evakuisani su tri dana kasnije.

U Pokrovsku se autobus za evakuaciju popunio. Mora da se krene novom rutom jer je most na izlazu iz grada oštećen ruskim napadima. Dok autobus kreće, ljudi mašu kroz prozore i brišu suze. Za Mariju Hončarenko ovo je zastrašujuće putovanje puno neizvesnosti. Ali svesna je da će u novom domu biti sigurnije nego da ostane na prvoj crti.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI" Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK