Marija Korina Mačado, liderka opozicije u Venecueli, poručila je pristalicama da ostaje u zemlji da "prati borbu" protiv vlasti predsednika Nikolasa Madura nakon što je Edmundo Gonzalez Urutija, njen saveznik i Madurov konkurent na prošlim izborima, otišao u egzil u Španiju.

- Odlučila sam da ostanem u Venecueli i podržavam borbu odavde, dok je on (Gonzales Urutija) vodi spolja - izjavila je Mačado na video snimku.

Ona se krije od Madurovih vlasti od 28. jula kada su objavljeni sporni rezultati predsedničkih izbora koje ne priznaju venecuelanska opozicija, SAD, zemlje Evropske unije i deo zemalja Latinske Amerike.

Opozicija tvrdi, na osnovu svojih zapisnika sa glasačkih mesta, da je na izborima ubedljivo pobedio bivši abasador Gonzales Urutija (75), dok su izborna komisija i Ustavni sud, institucije lojalne Madurovim vlastima, proglasile Madura za predsednika iako vlasti nikada nisu objavile detaljne rezultate glasanja po izbornim jedinicama.

Mačado je rekla da ne zna da li odlazak Gonzalesa Urutije u Španiju "može povećati rizik" po nju.

- Svi znamo da je Edmundo Gonzales Urutia izabrani predsednik Venecuele. I to će ostati, bilo da je u Venecueli ili negde drugde u svetu - rekla je ona i dodala da to što Gonzalez Urutija više nije u zemlji "apsolutno ništa ne menja: legitimitet je zadržan, strategija je ista".

x01-epa-rayner-pena-r.jpg
EPA/Rayner Pena R 
Marija Korina Mačadofoto: EPA/Rayner Pena R

Mnogi Venecuelanci na društvenim mrežama iskazuju očaj nakon njegovog odlaska u Španiju u prošlu nedelju.

U pismu objavljenom na mrežama, Gonzalez Urutija je tvrdio da je otišao kako bi omogućio "da se stvari promene i da izgradi novu pozornicu za Venecuelu".

- Ova odluka je gest koji pruža ruku svima (...) Samo politika dijaloga može nam omogućiti da se nađemo kao sunarodnici - napisao je on.

screenshot-20240903-213132.jpg
EPA/Ronald Pena 
Edmundo Gonzales Urutijafoto: EPA/Ronald Pena

Pre odlaska u Španiju, Gonzalez Urutija je ignorisao tri poziva tužilaštva, verujući da bi ga njegovo pojavljivanje moglo koštati slobode.

Za njim je od 2. septembra raspisana poternica, a tužilaštvo je otvorilo istragu zbog "nepoštovanja zakona", "zavere", "uzurpacije funkcija" i "sabotaže", a u vezi sa osporavanjem pobede Maduru i velikim protestima koji su izbili posle izbore. ; Demonstracije su ugušene, uz brojne ljudske žrtve.

(Kurir.rs/Beta)