Ukrajinska vojska objavila je snimak iz drona, za koji tvrde da prikazuje direktni pogodak u ključni most u ruskoj Kurskoj oblasti.

Udar je izveden teškim oružjem koje je koristilo kasetnu municiju, a ukrajinski mediji javljaju da se verovatno radilo o HIMARS, moćnom američkom višecevnom bacaču raketa.

Kako javlja Kijev post, u udaru je do kraja uništen ključan drumski most preko reke Sejm, zbog čega su ruske snage u tom delu Kurske oblasti verovatno ostale bez poslednjeg puta ka bezbednoj teritoriji i verovatno su zarobljene.

screenshot-20240910-083558-copy.jpg
Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, screenshot X/Osinttechnical 
foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia, screenshot X/Osinttechnical

Napad po danu koji je pogodio armirano-betonsku konstrukciju snimile su bespilotne letelice kojima upravlja ukrajinska jedinica taktičkih dronova Horne grupa, koja je nedavno objavila snimak udara.

screenshot-20240910-083737-copy.jpg
Shutterstock, screenshot X/Osinttechnical 
foto: screenshot X/Osinttechnical, Shutterstock

Snimci su pokazali kako tri eksplozije uzastopno precizno pogađaju već oštećeni središnji deo mosta. Prve dve bojeve glave raspršile su kasetnu municiju koja se detonirala na mostu i u vodi, a treću udar je izazvao još jednu eksploziju.

Nakon toga ukrajinsko Ratno vazduhoplovstvo je most gađalo amerričkim kliznim bombama JDAM-ER.

Pogođeni most nalazi se u blizini sela Kariž i nakon udara i nije više upotrebljiv za saobraćaj.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije