Planirano strateško komandno-štabno vežbanje "Okean-2024" počelo je danas i trajaće nedelju dana. Pomorske vežbe "Okean-2024" biće najveće za Rusiju u poslednjih 30 godina, izjavio je Vladimir Putin prilikom otvaranja manevara.

vp.jpg
AP Sergei Bobylev 
foto: AP Sergei Bobylev

"Danas počinje aktivna faza vežbi, tokom koje će biti odrađeni najkomplikovaniji zadaci, maksimalno približeni borbenim. U poslednje tri decenije prvi put sprovodimo ovako obimne vežbe na moru," rekao je predsednik Rusije.

U manevarima takođe učestvuju brodovi i avijacija Narodno-oslobodilačke vojske Kine, a predstavnici 15 država su pozvani kao posmatrači, dodao je ruski lider.

x02-ap-.jpg
Russian Defense Ministry Press Service via AP 
foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

On je naglasio da je, u uslovima rasta geopolitičke napetosti, za Rusiju posebno važno da posveti pažnju jačanju vojnog saradnje s prijateljskim zemljama.

"Sjedinjene Američke Države pokušavaju po svaku cenu da očuvaju svoje globalno vojno-političko dominiranje, i u tu svrhu, koristeći Ukrajinu, teže da nanesu strateški poraz našoj zemlji. Pod izgovorom suprotstavljanja navodnoj ruskoj pretnji i obuzdavanja Narodne Republike Kine, SAD i njihovi sateliti povećavaju vojno prisustvo blizu zapadnih granica Rusije, u Arktiku i u Azijsko-Tihookeanskom regionu."

Predsednik Rusije je podsetio da Vašington i njegovi saveznici otvoreno najavljuju planove za raspoređivanje raketa srednjeg i kraćeg dometa, uključujući i na ostrvima u zapadnom delu Tihog okeana, kao i u nekim zemljama Azijsko-Tihookeanskog regiona, piše agencija RIA.

- Takvim akcijama SAD žele da naruše postojeću arhitekturu bezbednosti i ravnotežu snaga u regionu, faktički izazivajući trku u naoružanju i ne vodeći računa o bezbednosti svojih saveznika, istakao je Putin.

x-ap-.jpg
Russian Defense Ministry Press Service via AP 
foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

On je naglasio da Rusija treba da bude spremna na svaku mogućnost razvoja situacije, a njene Oružane snage treba da obezbede pouzdanu zaštitu suvereniteta i nacionalnih interesa.

- Danas ruski mornari hrabro se bore tokom specijalne vojne operacije, nanose odlučne udarce neprijatelju, deluju hrabro i profesionalno, istakao je Putin, nazvavši ih pravim herojima.

- Rusija će nastaviti da jača svoju Ratnu mornaricu, uključujući njenu stratešku nuklearnu komponentu, naglasio je šef države.

x03-ap-.jpg
Russian Defense Ministry Press Service via AP 
foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Poželeo je učesnicima vežbi uspešno rešavanje postavljenih zadatka.

Manevri će se održati u vodama Tihog i Severnog ledenog okeana, Sredozemnog, Kaspijskog i Baltičkog mora.

U vežbama će učestvovati više od 400 borbenih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, kao i više od 120 aviona i helikoptera mornaričke avijacije i Vazdušno-kosmičkih snaga, oko sedam hiljada jedinica naoružanja, vojne i specijalne opreme.

Ukupno će u vežbama učestvovati više od 90 hiljada ljudi.

Kurir.rs/RIA/Preneo: D. P.

Bonus video:

Kurir televizija "NAPAD RUSIJE JE BIO UPOZORENJE UKOLIKO ZELENSKOM ZAPAD ODOBRI OVAJ USLOV" Stručnjaci: Putin će biti primoran na kompromis?