Dvoje pretendenata na funkciju predsednika SAD, kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris, učestvovaće u noći između utorka i srede u TV debati koju će Portal Kurira direktno prenositi od 03.00 sati po srednoevrovskom vremenu.

Debata, koja se naširoko smatra ključnim trenutkom predsedničke kampanje, odvijaće se u Filadelfiji na televizijskoj mreži ABC News uživo, a domaćini će im biti dvoje voditelja, Dejvid Mjuir i Lindzi Dejvis.

Prema nacionalnoj anketi koju su sproveli Njujork Tajms i Sijena koledž Tramp i Haris su gotovo izjednačeni u poslednjim nedeljama pre održavanja izbora.

Tramp je u plusu za jedan procentni poen – 48 odsto naspram 47 odsto podrške za Haris, pokazala je anketa objavljena u nedelju, što je minimalna razlika i mogla bi da znači pobedu bilo kog kandidata na izborima 5. novembra.

U anketi je 28 odsto potencijalnih birača odgovorilo da im treba više informacija o demokratskoj kandidatkinji, dok je samo devet odsto reklo isto o Trampu. Anketa pokazuje i da bi predsednička debata koja će se održati večeras mogla da predstavlja ključan trenutak.

trump-kamala.jpg
Shutterstock, EPA Will Oliver, EPA Allison Dinner 
foto: EPA Will Oliver, EPA Allison Dinner, Shutterstock

Kao kandidat republikanaca, Tramp je već bio predsednik SAD od 2016. do 2020. godine, kada je poražen na izborima od sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena iz Demokratske partije.

Ako pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar 2024. godine, Tramp će ponovo postati predsednik SAD i na funkciji ostati do narednih izbora 2028. godine.

Ako, pak, pobedi Kamala Haris – trenutno potpredsednica SAD – ona će postati prva žena na funkciji šefa države od osnivanja SAD, krajem osamnaestog veka.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "TRAMP U PANICI, IZGUBIĆE PODRŠKU KLJUČNIH BIRAČA!" Eksperti: Krenuo rizičnom strategijom - mlađi birači sve više podržavaju Haris