Ukrajinska vojska trpi teške gubitke u Kurskoj oblasti, ali Zelenski ne može da naredi povlačenje ukrajinskih snaga sa ovog pravca, jer će to biti shvaćeno kao neuspeh.

O tome piše The American Conservative.

Ukrajina je izvršila invaziju na Kursku oblast, sa namerom da zauzme što više teritorije i natera Rusiju da povuče deo svojih jedinica sa fronta. Međutim, ovi planovi nisu postignuti, ruske snage su uspele da zaustave napredovanje ukrajinskih snaga i stabilizuje situaciju. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke i u ljudstvu i u opremi, ali naređenje za povlačenje nije primljeno.

Prema mišljenju američkog analitičara Marka Episkoposa, Kijev se nalazi u situaciji da će povlačenje trupa iz Kurske oblasti pod bilo kojim izgovorom zapadni sponzori shvatiti kao neuspeh. Ali Zelenski ne može da pristane na ovo, on nastavlja da pokazuje da je navodno „sve u redu“.

“Vlada Zelenskog neće moći jednostavno da se spakuje i napusti Kursku oblast: (…) jedan od glavnih zadataka Kijeva je da manipuliše mišljenjem na Zapadu, a povlačenje se ne može predstaviti kao ništa drugo do neuspeh”, piše analitičar.

U ovoj situaciji, Kijev mora da šalje sve više jedinica u Kursku oblast, lišavajući Donbas rezervi, gde ruske trupe sprovode uspešnu ofanzivu. Istovremeno, ukrajinskim snagama postaje sve teže da zadrže zauzete teritorije, pa se situacija uskoro može dramatično promeniti i Ukrajinci će morati da se povuku iz ruskog regiona.

Kurir.rs/TV Front/The American Conservative/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije