Predstojeći američki predsednički izbori ulaze u ključnu fazu, a sinoćnjadebata između Kamale Harris, potpredsednice SAD i demokratske kandidatkinje, i Donalda Trumpa, bivšeg predsednika i republikanskog kandidata, označila je jednu od najvažnijih prekretnica u ovoj izbornoj trci.

trump02-ap-alex-brandon.jpg
AP Alex Brandon 
foto: AP Alex Brandon

U jutarnji program Kurir televizije uključio se iz Njujorka putem video poziva glumac Dejan Jelača kako bi prokomentarisao sinoćnu debatu.

Dejan Jelača nije krio oduševljenje nastupom Kamale Haris, koja je, kako kaže, odmah na početku preuzela inicijativu i pokazala sigurnost. Ono što je posebno privuklo pažnju, prema njegovim rečima, bio je trenutak kada je Haris prišla Trampu i pružila mu ruku, što je, prema njegovim rečima, očigledno iznenadilo bivšeg predsednika.

- Od samog početka debate, Haris je pokazala hrabrost. Kada je izašla na scenu, prišla je Trampu i pružila mu ruku, i to je bio trenutak koji je zbunio Trampa. Oni se nikada ranije nisu sreli, što je dodatno pojačalo tenziju u tom trenutku.

366438-240911.01-17-04-02.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jelača je dalje objasnio kako je Kamala dominirala u ključnim temama koje zanimaju američku javnost, kao što su zdravstveno osiguranje, pravo na abortus i nacionalna bezbednost.

- Kamala je uspela da pobedi u temama koje trenutno najviše interesuju Amerikance, poput reforme zdravstvenog osiguranja i prava na abortus. Tramp, s druge strane, nije imao jasan odgovor na ta pitanja, posebno kada je u pitanju nacionalna bezbednost.

trmup-ap-alex-brandon.jpg
AP Alex Brandon 
foto: AP Alex Brandon

Jedna od ključnih tačaka koje je Jelača istakao bila je činjenica da Tramp nije uspeo da pridobije neopredeljene birače, koji često igraju presudnu ulogu u američkim izborima.

- Neopredeljeni birači su ključni za pobedu u ovim izborima, ali Tramp nije uspeo da ih privuče. Njegova retorika ostala je ista kao i ranije - teorije zavera, napadi na protivnike i širenje dezinformacija. To nije donelo rezultate koje su njegovi savetnici očekivali.

trmuop-ap-matt-slocum.jpg
AP Matt Slocum 
foto: AP Matt Slocum

Na kraju razgovora, Jelača je govorio o godišnjici napada 11. septembra, događaju koji je zauvek promenio istoriju SAD. Istakao je da je ovaj datum i dalje jedna od najemotivnijih tačaka u američkoj kolektivnoj svesti, i da svake godine na mestima tragedija ljudi odaju počast žrtvama.

- Ovaj dan je zaista posebna tačka u američkoj istoriji. Na mestima gde su se dogodili napadi, kao što su Menhetn i Pentagon, svake godine se održavaju ceremonije sećanja. Za Amerikance, ovo je jedan od najtragičnijih trenutaka i teško je očekivati da će se ikada potpuno prevazići.

Kurir televizija "KAMALA POBEDILA U SVIM KLJUČNIM TEMAMA!" Jelača uživo iz Njujorka otkriva: Tramp nije uspeo da privuče neopredeljene birače

Jelača je zaključio da, iako je prošlo više od dve decenije, mnoge okolnosti vezane za taj događaj i dalje nisu potpuno razjašnjene, te da će ostati predmet brojnih teorija i spekulacija.

- Ovaj događaj i dalje nosi mnogo nejasnoća. Mnogo je pitanja na koja verovatno nikada nećemo dobiti odgovor.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "TRAMP GOVORI O FANTASTIČNOM PLANU ZA PREKID RATA U UKRAJINI!" Srpski glumac iz Njujorka o Trampovom upozorenju na 3. svetski rat!