Na ukrajinsko-ruskom ratištu tenzije dostižu novi vrhunac. Ukrajina je izvela masovni napad dronovima na više ruskih oblasti, uključujući Brjansku, Moskovsku, Tulsku, Kalušku, Belgorodsku, Kursku i druge regione. Iako su udari izazvali veliku pažnju, ruske snage beleže napredak duž celog fronta, posebno u Donbasu.

whatsapp-image-20240815-at-20.16.21.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Danijel Simić, ratni reporter, uključio se uživo iz Kurska, gde je preneo izuzetno važne informacije o ruskoj kontraofanzivi i trenutnom stanju na terenu.

- Situacija je sada relativno mirna, iako smo prethodnu noć proveli uz neprestano zavijanje sirena koje upozoravaju na raketne napade. Jutro je donelo promene na bojnom polju. Na kurskom pravcu, ruske snage su prešle u kontraofanzivu i sada napadaju zapadno krilo ukrajinskih trupa koje su se uklinile na teritoriju Ruske Federacije. Ove jedinice, uključujući elitne padobranske i brigade pomorske pešadije, uz podršku avijacije i artiljerije, uspešno napreduju. Već su vratili pod svoju kontrolu niz naseljenih mesta - rekao je Simić.

Kurir televizija RATNI REPORTER UŽIVO IZ KURSKA ZA KURIR: Nove promene na bojnom polju, ruske snage jurišaju i gaze ukrajinske trupe

Simić detaljno objašnjava da su ruske snage zadobile teritorijalne dobitke koje će dugoročno osigurati njihovu kontrolu nad ovim prostorom.

- U istočnom delu Kurske oblasti, u Sužanskom rejonu Rusi su napredovali sa uspehom. Smanjena je kontrola ukrajinskih snaga nad zauzetom teritorijom, a ruske jedinice nastavljaju dalje ofanzivne akcije - tvrdi.

Simić je zatim povukao paralelu između ovih događaja i prethodnih vojnih operacija, ocenjujući da ukrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti nije donela željene rezultate, već je više bila pokušaj medijskog spektakla.

- Ovaj napad više podseća na estradni pokušaj nego na ozbiljnu vojnu operaciju. Ukrajinci su pokušali da izazovu paniku i stvore privid uspeha, ali realnost je potpuno drugačija. Napadi su izvedeni manjim oklopnim jedinicama koje su ušle duboko u teritoriju Rusije, pravili fotografije za propagandu i brzo se povukli. Napredovanja, osim tih početnih nekoliko dana, praktično nisu postojala - istakao je Simić.

shutterstock-2500875615.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Njegove izjave su posebno osvetlile strategiju, koju kako tvrdi, koristi ukrajinska strana:

- Ovo nije Kurska bitka iz Drugog svetskog rata, kako neki žele da predstave. Ova operacija podseća na upad Hamasa u Izrael - neplaniran, haotičan, s ciljem da se stvori medijska slika uspeha, a ne vojna prednost. Ukrajinske snage su na početku imale određena napredovanja, ali sada su u povlačenju, a ruska armija kontroliše situaciju - rekao je Simić.

366438-240911.01-39-33-12.still011.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Simić je dalje istakao da je stvarni cilj ruskih snaga i dalje Donbas, koji će, kako on veruje, biti ključni element za okončanje sukoba.

- Dok ruska armija ne osigura Donbas, neće biti mirovnih pregovora. Oni napreduju ne samo u Kurskoj oblasti, već i na Zaporoškom i Hersonskom pravcu. Ukrajinske ofanzivne operacije više liče na pokušaj odvlačenja pažnje Zapada od stvarnog stanja na terenu - rekao je Simić i dodao:

- Ove ukrajinske akcije su direktno koordinisane sa Zapadom. Očigledno je da su obaveštajni podaci i oružje koje Ukrajina koristi deo podrške koju dobija od zapadnih zemalja. Međutim, priče koje dolaze iz Vašingtona o tome kako se 'razmatra' da li će Ukrajina koristiti dalekometnu artiljeriju su smešne. Sve ovo je deo šireg geopolitičkog sukoba u kojem Ukrajina igra ulogu pijuna, dok zapadne sile diktiraju tempo i način borbe.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije