Noćas je održana dugoočekivana debata između predsedničkih kandidata za izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Kamale Haris i Donalda Trampa.

Ova debata, koja je privukla pažnju ne samo američkih birača već i celog sveta, donela je intenzivne rasprave o ključnim pitanjima kao što su unutrašnja politika, ekonomija, i spoljnopolitički izazovi, uključujući sukob u Ukrajini.

collage.jpg
AP Alex Brandon, PA Demetrius Freeman Pool 
foto: AP Alex Brandon, PA Demetrius Freeman Pool

O tome su u jutarnjem programu Kurir televizije govorili Branimir Đokić, analitičar, i prof. dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, analizirajući tok debate i moguće posledice po američke i globalne odnose.

Prof. dr Stevica Deđanski je odmah ukazao na glavne utiske:

- Moram priznati da je ovo bila oštra debata, ali je Kamala Haris ostavila bolji utisak nego što sam očekivao. Iako zapravo nije ponudila ništa konkretno, pokazala je više smirenosti nego što sam mislio da će imati.

366438-240911.01-33-41-18.still014.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je istakao da je Tramp bio vešt u izbegavanju napada na Haris, čime je izbegao očiglednu zamku.

- Kamala je išla agresivno na njega, ali Tramp nije naseo, što je sigurno bio pametan potez. Ona je pokušavala da ga isprovocira, da ga predstavi kao naprasitog, ali nije uspela u tome - dodao je Deđanski.

Jedna od ključnih tačaka u debati, prema Deđanskom, bila je Trampova reakcija na pitanje zašto sadašnja administracija nije ostvarila napredak u poslednje četiri godine.

- Tramp je pogodio kada je pitao - 'Zašto ništa niste uradili ako ste na vlasti već četiri godine?' To je poentirao kod birača, posebno kod onih koji su nezadovoljni trenutnim stanjem u Americi - naglasio je Deđanski.

366438-240911.01-30-54-08.still016.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Branimir Đokić, politički analitičar, dodao je da su debate u Americi važne, ali ne presudne, osim u situacijama kada jedan kandidat mora da se predstavi javnosti.

- Kamala Haris je trebala ovu debatu više nego Tramp. Ona nije toliko poznata široj javnosti kao što je Tramp, i ovo je bila njena šansa da pokaže da može voditi zemlju. Iako nije uspela da impresionira sve, bar je učvrstila svoju poziciju među pristalicama demokrata - rekao je Đokić.

366438-240911.01-27-42-06.still015.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Đokić je dalje istakao značaj pitanja abortusa u ovoj debati:

- Kamala je ovde definitivno imala jaču poziciju od Trampa. Pitanje abortusa je i dalje ključno u američkoj politici, i demokrate su to dobro iskoristile. Dok republikanci zagovaraju ograničenje prava na abortus, demokrate idu ka liberalnijim stavovima, što im svakako donosi podršku određenih birača.

Geopolitička pitanja i rusko-ukrajinski sukob:

Jedna od glavnih tačaka neslaganja između Haris i Trampa bila je rusko-ukrajinski sukob i način na koji Amerika treba da postupi u tom kontekstu.

- Kamala Haris je optužila Trampa da je blizak sa autokratama poput Putina i da bi, da je Tramp na vlasti, Putin već zauzeo celu Ukrajinu - rekao je Đokić, dodajući da je ovo bila klasična optužba demokrata.

Kurir televizija JEDNA STVAR IZ DEBATE TRAMPA I KAMALE ZABRINULO SVET! Deđanski tvrdi: Haris nastavlja sa politikom sukoba, može doći do eksalacije

Deđanski je bio kritičan prema ovakvim stavovima:

- Kamala Haris je pokušala da predstavi Trampa kao slabog prema autokratama, ali svi znamo da dok je on bio na vlasti, nije bilo američkih vojnih sukoba. Da li je to loše? Mislim da nije. On je umeo da pregovara s Putinom i drugim liderima, i to je zapravo donelo stabilnost. Kamala Haris, s druge strane, samo nastavlja sa politikom sukoba, što nas vodi ka eskalaciji, a možda i ka Trećem svetskom ratu - upozorio je Deđanski.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "KAMALA POBEDILA U SVIM KLJUČNIM TEMAMA!" Jelača uživo iz Njujorka otkriva: Tramp nije uspeo da privuče neopredeljene birače