Da su dronovi kamikaze u Ukrajini postali najubitačnije oružje, od kog strahuju vojnici i ruske i ukrajinske vojske, već je odavno poznato i laicima.

Ipak, na društvenim mrežama konstantno gledamo strašne snimke koji prikazuju realnost rata, koja sve više izgleda kao paklene scene borbi sa robotima iz filmova poput Terminatora.

Na društvenoj mreži X objavljen je snimak ruskog ratnog dopisnika, ili vojnika, koji se negde na frontu krije u razrušenoj fabrici od drona kamikaze.

- K*rva! Uključite REB (sistem za elektronsko ratovanje), već je u fabrici - čuju se reči autora snimka.

Dok se krije iza okna vrata, čuje se eksplozija drona koji je verovatno udario u neku prepreku, i nije povredio nikoga.

- Aktivirao se - rekao je autor snimka.

Još jezivija je činjenica da dron proizvodi zvuk, zujanje, za koje korisnici društvenih mreža kažu da liči na muziku koja se može čuti u horor filmovima.

Njujork Tajms je početkom godine pisao o budućnosti ratovanja, na osnovu zaključaka i lekcija naučenih na frontu u Ukrajini.

Analitičari su za taj list rekli da će razvoj bespilotnog oružja verovatno dovesti do toga da će bitke u budućnosti biti vođene u potpunosti bespilotnim sistemima.

Letelice će, prema predviđanju analitičara, kontrolisati operateri smešteni u podzemnim bunkerima.

Pukovnik Austrijske vojske Markus Rajzner rekao je tada za američki list da će se voditi borbe između bespilotnih letelica i besposadnih kopnenih vozila, dodajući kratko: "Kao u Terminatoru".

Kurir.rs/Đ. M.