Američki predsednik Džo Bajden nagovestio je da bi Vašington mogao da ukine ograničenja Ukrajini za upotrebu američkih dalekometnih projektila protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Ako do toga dođe, ispunili bi se višemesečni zahtevi Ukrajine za ublažavanjem ograničenja na američko oružje, za koja ukrajinski čelnici tvrde da ih usporavaju u odbrani od ruske invazije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mnogo je puta pozvao Zapad da dopusti njegovim snagama da koriste zapadno dalekometno oružje za napad na Rusiju.

Američki šef diplomatije Entoni Blinken danas boravi u Kijevu i postavlja se pitanje hoće li tokom njegove posete biti objavljena ta ključna odluka. Sa Blinkenom je i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi pa će zajedno održati važne sastanke s Ukrajincima.

Oštra reakcija Rusije

Na mogućnost da SAD danas da dozvolu za dalekometno gađanje ciljeva u Rusiji reagovao je Kremlj. Najavio je ruski "primeren odgovor" ako Sjedinjene Države dopuste Ukrajini da udari duboko u Rusiju raketnim sistemima ATACMS.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se čini da je Vašington već odlučio da dopusti Ukrajini da koristi oružje za dalekometne udare unutar Rusije.

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u sredu da će Moskva smatrati SAD i njegove saveznike stranama u ratu ako dopuste Kijevu upotrebu dalekometnog oružja.

Šta je rekao Blinken?

Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi doputovali su jutros u Kijev na niz sastanaka s visokim zvaničnicima ukrajinske vlade u kritičnom trenutku u ratu protiv Rusije.

Blinken je rekao da želi da čuje jednako od ukrajinskog predsednika i drugih zvaničnika koji su ciljevi Kijeva u ratu i šta Vašington može da učini da pomogne u njihovom ostvarenju.

"Mislim da je ovo kritičan trenutak za Ukrajinu u jeku intenzivne jesenske sezone borbi s Rusijom, koja nastavlja da eskalira svoju agresiju", rekao je Blinken na jučerašnjoj konferenciji za medije s Lemijem u Londonu.

profimedia0866346232.jpg
Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia 
foto: Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia

Zelenski je molio zapadne zemlje za isporuku projektila većeg dometa i ukidanje ograničenja na njihovu upotrebu kako bi Ukrajina gađala ciljeve poput vojnih aerodroma duboko u ruskoj teritoriji.

Na upit hoće li Sjedinjene Države ukinuti ograničenja ukrajinskoj upotrebi dalekometnog oružja u ratu protiv Rusije, predsednik Bajden je odgovorio da njegova administracija "to upravo rešava".

Blinken je odbio da jednako odgovori hoće li Vašington da dopusti korišćenje dalekometnog oružja za ciljeve u Rusiji i rekao je da se za takvu odluku razmatra više faktora.

"Nije bitan samo sistem. Morate da se zapitate mogu li Ukrajinci učinkovito da ga koriste, ponekad to zahteva značajnu obuku, što smo i učinili. Imaju li oni sposobnost da ga održavaju?" rekao je Blinken.

Vašington je ranije oklevao da donira Ukrajini oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije zbog straha da bi takav potez mogao da eskalira sukob koji traje dve i po godine.

Da li je ovaj trenutak nakon dve i po godine rata prelomna tačka za ključnu odluku?

Više od dve i po godine od početka invazije, ukrajinske snage bore se s bolje naoružanim i većim neprijateljem dok pokušavaju da se odbrane od ruskih proboja na istoku.

U pokušaju da vrati deo inicijative i odvrati ruske snage, Kijev je prošlog meseca poslao snage u ruski okrug Kursk u odvažnom prekograničnom upadu velikih razmera.

Blinkenova poseta odvija se dan nakon što je rekao da je Iran Rusiji isporučio balističke projektile i da će ih verojatno koristiti u Ukrajini za nekoliko nedelja, upozorivši da saradnja Moskve i Teherana preti široj evropskoj bezbednosti.

w-57970335.jpg
EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY 
foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Produbljivanje vojne saradnje Irana i Rusije pretnja je celoj Europi, rekao je Blinken i dodao da je Washington upozorio Iran da bi isporuka balističkih projektila Rusiji predstavljala "dramatičnu eskalaciju".

SAD je uveo nove sankcije Iranu u utorak zbog isporuke.

Hiljade civila izgubile su život u ratu koji je Rusija započela invazijom na Ukrajinu u februaru 2022. Milioni Ukrajinaca su raseljeni, a mnogi gradovi i sela postali su hrpe ruševina.

Rusija je poslednjih nedelja intenzivirala napade bespilotnim letelicama i projektilima na Ukrajinu, dok je Ukrajina poslala stotine napadačkih bespilotnih letelica dugog dometa duboko u rusku teritoriju.

Zelenski će kasnije ovog meseca otputovati u SAD i predstaviti plan za okončanje rata Bajdenu i njegovim potencijalnim naslednicima na američkim predsedničkim izborima u novembru.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

Kurir televizija "Sada je prelomni period, zato je pojačan intezitet ofanziva" Analiza rusko-ukrajinskog fronta: Putin ima OVAJ cilj pre jeseni!