Nakon dva dana stabilnog i sunčanog vremena u Hrvatskoj, Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) aktivirao je žuti meteo alarm za celu zemlju, a narandžasti za celo primorje zbog pogoršanja vremena.

Kako se navodi, Hrvatsku u četvrtak očekuju padavine i osveženje, uz osetniji pad temperature.

- Jače grmljavine mogu da nanesu veliku štetu. Zaštitite se od groma. Moguća je šteta na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, udari vetra i grad - upozorio je DHMZ primorje.

Pored promene temperature, meteorolozi DHMZ-a najavili su za petak mogućnost prvih pahulja na najvišim planinama, uz hladnoću i nevreme. Temperatura će u četvrtak popodne pasti, a od petka će biti znatno hladnije, posebno u unutrašnjosti, upozorio je DHMZ.

Promena temperature i u Evropi

Promena vremena stigla je i do drugih delova Evrope. Meteorolozi u Nemačkoj najavljuju pad temperature od 20 stepeni. U pojedinim regionima mogle bi pasti rekordne količine kiše. - Velikih poplava moglo bi da bude u jugoistočnoj Nemačkoj i okolini, u Austriji i Češkoj. Ukoliko bi se aktuelne kalkulacije ostvarile, sve bi bilo pod vodom u velikim delovima južne Bavarske - upozorio je meteorolog Ronald Porške u izjavi za portal "Wetter.net".

Meteorolog Alban Burster takođe je zabrinut zbog proračuna koje su meteorolozi napravili u ponedeljak.

- Nadajmo se da se neće ostvariti aktualna predviđanja. U protivnom više nećemo govoriti o dolini Ahr nego o jugoistočnom milenijskom potopu - rekao je.

Drugi meteorolog predviđa mogućnost katastrofe. - Nad severnom Italijom se stvara olujni ćelijski oblak, koji će se tokom vikenda kretati ka Balkanu i pridružiti se drugoj ćeliji iznad istočne Evrope. Bukvalno upija vodu i proizvodi ogromne količine kiše. Poplave se mogu očekivati u delovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, koje na lokalnom nivou mogu prerasti u katastrofu - rekao je meteorolog Aleksandar Kenig.

Meteorolog Jung je rekao da bi na Alpima moglo pasti dva do tri metra snega.

- Očekuje nas izuzetno burna promena vremena kakva se retko viđa. U Api bi do vikenda moglo pasti dva do tri metra svežeg snega. Delovi Evrope su u velikoj opasnosti od poplava, upozorio je nemački meteorolog Dominik Jung za "Merkur.de".

Kurir.rs/Jutarnji list