Ukrajini je predato „nekoliko stotina“ ATACMS-a, „a Ukrajina je većinu njih je koristila

Povodom sve glasnijih najava da će SAD i Velika Britanija dati zeleno svetlo Ukrajini za napad na ciljeve u dubini teritorije Rusije američka televizija CNN navodi da je Ukrajinska vojska skoro iscrpela svoje zalihe raketa ATACMS koje su SAD kao vojnu pomoć na prolećče prosledile Ukrajini.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, Ukrajini je predato „nekoliko stotina“ ATACMS-a, „a Ukrajina je većinu njih je koristila“.

Najviše raketa ovog tipa upotrebljeno je za napad na ruske vojne ciljeve na Krimu i u Donjecku.

Ono što stvara problem u čitavoj sitauciji jeste to što i same Sjedinjene Države za svoju vojsku imaju ograničene zalihe ovih raketa koje se mogu Kijevu poslati kao vojnu pomoć, a da ne bi uticalo na brobenu spremnost Vojske SAD.

S druge strane CNN navodi i da je grupa republikanaca u Kongresu pozvala aktuelnog američkog predsednika Džona Bajdena da ukine ograničenja za udare na rusku teritoriju američkim oružjem, tvrdeći da su „strahovi administracije od eskalacije sukoba dosledno pobijani od prvog dana rata“.

Inače Kijev je pre nekoliko meseci verovao da samo „očajni uslovi na bojnom polju“ mogu naterati američku stranu da ukine ograničenje.

Sjedinjene Države i Velika Britanija nisu nikad bile bliže odluci da se Ukrajini dozvoli da taktičkim balističkim dugog dometa i krstarećih raketama zapadne proizvodnje. Konačna olduka još uvek nije donesena, ali je bliža nego što se misli.

Naime, čeka se poseta američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i njegovog britasnkog kolege Dejvida Laimija Kijevu i susret sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim,gde će se razgovarati o ovoj temi.

I Blinken i Lami navode da je to prvi korak da Ukrajina dobije dozvolu za udare u dubinu ruske teritorije američkim taktičkim balističkim raketama ATACMS i britanskim krstarećim raketama Strom Shadow dometa 300 i 560 km sa čime bi pod udar raketa došla i Moskva, odnosno njen centralni deo.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "PRIČAJU DA SU TERMINATOR ISTOKA, A UKRAJINCI IM UĐU NA TERITORIJU" Šta je Kijev postigao upadom u Kursku oblast? OVO JE CILJ