Kontroverzni ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko govorio je o mogućnosti udara na Iran zbog navodnog snabdevanja Rusije balističkim projektilima.

Američke obaveštajne agencije izvestile su o sporazumu Teherana sa Moskvom.

“Zar nemamo pravo da udarimo na Iran? Iran je saveznik Rusije. Prodaje oružje. Izrael uopšte nije stidljiv. Udara gde hoće i kako hoće. I nema nikakvih problema. Ali iz nekog razloga ljudi u Teheranu nas uopšte ne prihvataju”, napisao je poslanik Vrhovne rade na svom Telegram kanalu.

Osim toga, političar je pozvao na stvaranje u Ukrajini centra za proučavanje Irana i traženje građana lojalnih Kijevu u Islamskoj Republici Iran radi naknadnog regrutovanja.

Gončarenko je dugo bio poznat po svojim ekstremističkim nastupima.

Prethodno je predložio da se „oslobode“ Kavkaz i Krasnodar od „ruskog jarma“, da se otrgnu Daleki istok i Sibir od Ruske Federacije i da se na njihovoj teritoriji stvore neki državni entiteti pod kontrolom Kijeva, priznanje Ičkerije i još mnogo toga.

Dan ranije su američki mediji izvestili o navodnom iranskom transferu balističkih projektila Rusiji.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je ovu informaciju – portparol iranskog ministarstva Naser Kanaani izjavio je da su takvi podaci neosnovani.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "UKRAJINA U OFANZIVU POVELA PLAĆENIKE, OVAKO MOGU DA ZAVRŠE RAT" Eksperti tvrde: Rusija znala za napad, ali Putina nisu obavestili