Odnos Rusije i Kine dugi niz godina ima uzajamnu korist, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putinna sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, prenose RIA Novosti.

Rusija i Kina zajednički se zalažu za principe pravednog demokratskog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, suverenitetu, jednakosti. Takav pristup podržavaju i istomišljenici iz redova zemalja Globalnog Juga, svetske većine“, rekao je predsednik Rusije.

On je naglasio da se odnosi razvijaju u svim pravcima, uključujući koordinaciju rada na međunarodnoj sceni, kao i ekonomsku, kulturnu i humanitarnu saradnju.

„Sve to ostaje na našem dnevnom redu i biće predmet naših razgovora sa predsednikom Narodne Republike Kine u Kazanju“, precizirao je predsednik.

Putin je podsetio da očekuje Si Đinpinga na samitu BRIKS-a i zamolio da mu prenese najlepše želje.

Vang Ji je, s druge strane, preneo pozdrave predsednika Kine.

„Dozvolite mi još jednom da vam uputim srdačne pozdrave i želje vašeg prijatelja Si Đinpinga“, rekao je ministar spoljnih poslova.

On je potvrdio da će kineski lider „radosno prihvatiti poziv na samit“ za dalje produbljivanje razgovora o strateškim pitanjima.

Razgovori sa Vang Jiem održani su u Konstantinovskom dvorcu u okviru sastanka visokih predstavnika zemalja BRICS-a koji se bave pitanjima bezbednosti.

Kurir.rs/RIA/Preneo: D. P.

Bonus video:

Kurir televizija "PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU" Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?