Osramoćeni bivši filmski mogul Harvi Vajnstin optužen je za dodatne seksualne zločine u Njujorku uoči ponovljenog suđenja, saopštili su danas tužioci Menhetna na ročištu.

Optužnica će ostati pod pečatom sve dok Vajnstin ne bude optužen za nove optužbe, što bi se moglo dogoditi već 18. septembra. Pomoćnik okružnog tužioca Nikol Blumberg otkrila je na sudu da optužnica tereti "Vajnstina sa dodatnim zločinima" i da je više optuženih spremno da svedoči protiv njega.

Kako je "Kurir" pisao, Vajnstin (72) se oporavlja od hitne operacije srca u ponedeljak u bolnici na Menhetnu radi uklanjanja tečnosti iz srca i pluća i nije bio danas na saslušanju.

Tužioci koji su ponovo sudili Vajnstinovoj poništenoj osudi za silovanje otkrili su prošle nedelje da su počeli da predočavaju velikoj poroti dokaze o do tri dodatne optužbe protiv Vajnstina, koje datiraju još od sredine 2000-ih.

Vajnstin osuđen na 23 godine zatvora

Vajnstin (72) osuđen je za silovanje i seksualni napad 2020. godine u Njujorku i osuđen na 23 godine zatvora. Te osude su poništene ovog aprila kada je žalbeni sudija presudio da nije dobio pravično suđenje. On se suočava sa mogućim ponovnim suđenjem kasnije ove godine.

U svojoj žalbi, sud je naveo da su tužioci u ključnom slučaju #MeToo pozvali svedoke čije optužbe nisu bile deo optužbi protiv njega. Vajnstin je takođe osuđen na 16 godina zatvora u odvojenom suđenju za silovanje u Kaliforniji, na koje se žali.

Kurir.rs/AP/ Prenela: M.S.