Svetski program za hranu (WFP) saopštio je da mu treba više novca i bolji pristup za oko 2,5 miliona ljudi koji su na granici gladi u ratom zahvaćenom Sudanu.

"Sudan je trenutno skoro zaboravljena kriza", rekla je direktorka WFP Sindi Mekejn za Asošijeted pres.

Dok je WFP odredio ulazne tačke za donošenje pomoći gladnima, početak kišne sezone znači da kamioni imaju poteškoća da stignu do kampa Zamzam u kojem živi više od 400.000 raseljenih ljudi, za koji je prošlog februara saopšteno da je prešao prag gladi.

WFP se nosi sa nedostatkom finansijskih sredstava jer je nastao zamor donatora nakon pandemije. Organizacija pokušava da to nadoknadi razvojem novih tehnologija za predviđanje vremena i obezbeđivanje hrane u hitnim slučajevima.

"Našim kamionima su bile potrebne skoro dve nedelje da dođu tamo", objasnila je Mekejn, "Mostovi i putevi u lošem stanju. To je zaista kombinacija zaista tragičnih situacija. Moramo da se uverimo svet da razume potrebu i šta je u pitanju ako mi to ne učinimo."

Sudan je zahvaćen nasiljem od aprila 2023. godine kada su tenzije između zvanične vojske predvođene generalom Abdelom Fatahom Burhanom i paravojnih Snage za brzu podršku (RSF) pod komandom generala Mohameda Hamdana Dagaloa - prerasle u otvorene oružane sukobe.

Od tada su se borbe proširile na nekoliko delova zemlje, a glavni grad Kartum i susedni Omdurman su postali urbano bojno polje. Sukob ;je takođe podstakao etničko nasilje u zapadnoj sudanskoj oblasti Darfur.

Prema poslednjim podacima UN, u Sudanu je zbog borbi raseljeno više od 10 miliona ljudi, od toga je 4,3 miliona interno raseljeno unutar Sudana, a preko dva miliona je pobeglo u susedne zemlje. Agencija UN za izbeglice tvrdi da se u Sudanu odvija "nezamisliva humanitarna kriza".

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.