Po prvi put, visoki američki zvaničnici zvanično su priznali ono što je Kijev, nažalost, naučio na bojnom polju:tenkovi M1A1 Abrams bili su ranjivi na napade odozgo

Glavni borbeni tenkovi M1A1 Abrams (MBT) predstavljeni Ukrajini suočili su se sa ozbiljnim problemima od samog početka svoje operacije na frontu.

Kako prenosi AR, u aprilu ove godine ukrajinski Generalštab je saopštio da je odlučio da povuče M1A1 Abrams sa prve linije fronta zbog gubitaka ovih tenkova tokom neprijateljstava.

Vojni analitičari su izneli različite hipoteze: složenost dizajna tenka, njegovu značajnu težinu, što ga je učinilo neprikladnim za rad u ukrajinskim uslovima, nepouzdanost mehanizamaitd.

Prema francuskom vojnom sajtu Opek360, SAD su takođe sugerisale da bi gubici tenkova mogli biti posledica činjenice da ukrajinske oružane snage „nisu primenile taktiku koja bi tenkove [Abrams] učinila efikasnijim na bojnom polju“ i ignorisale princip stvaranje kombinovanih vojnih jedinica, što je odobreno u fazi obuke.

profimedia0789080546.jpg
Matthias Merz / AFP / Profimedia 
foto: Matthias Merz / AFP / Profimedia

Pravi razlog, koji su ukrajinski komandanti otkrili tokom prvobitnog raspoređivanja opreme, bio je taj što je tenk, kao i većina drugih oklopnih vozila u upotrebi u Ukrajini, bio izuzetno ranjiv na napade dronovima. Zašto su tenkovi Abrams ranjivi na dronove

Brigadni general Džefri Norman, direktor višenamenske grupe budućih borbenih vozila, u intervjuu za veb stranicu Breaking Defense prvo je priznao da su: „M1A1 Abrams izuzetno dobro zaštićeni od direktne vatre“, ali „nisu dizajnirani da štite od napada odozgo , koje sada gledamo [u Ukrajini], bez obzira da li su u pitanju protivtenkovske vođene rakete, municija ili dronovi“.

Ukrajina je pokušala da reši ovaj problem tako što je svoj Abrams opremila takozvanim „zaštitom protiv bespilotnih letelica“ koje je obezbedila inicijativa Čelični front magnata čelika Rinata Ahmetova.

abrams-screenshot361.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen YT

Ukrajina je dobila prvi od 31 tenka Abrams u septembru 2023. godine; početkom 2024. raspoređeni su na liniju fronta, ali su već u februaru, tokom intenzivnih borbi za Avdijevku, Oružane snage Ukrajine izgubile prvi od ovih tenkova. Prema obaveštajnom sajtu Orik otvorenog koda, od tada je uništeno još 13 tenkova, što znači da je skoro polovina ukupnog inventara sada izgubljena.

Tenk M1A1 Abrams

Kao i gotovo svi glavni borbeni tenkovi, tenk M1A1 Abrams je razvijen pre 50 godina, mnogo pre nego što su postojala druga vrhunska oružja za napad, a kamoli FPV bespilotne letelice. U to vreme fokus je bio na tradicionalnim borbenim scenarijima, gde je glavni fokus bio na snažnom prednjem oklopu na trupu i kupoli tenka. Ovo je pružilo maksimalnu zaštitu od direktne neprijateljske vatre iz tenkova i navođenih projektila.

Upravo ova taktička ortodoksija, zajedno sa uobičajenom željom da se smanji težina krova i gornjeg dela tela tenkova, objašnjava činjenicu da tenkovi Abrams na ovim mestima nemaju tako jak oklop kao na prednjem delu. Upravo ova karakteristika čini ove tenkove tako ranjivim na napad odozgo, uključujući protivtenkovske rakete kao što su američki Javelin i anglo-švedski NLAV, i bespilotne letelice.

shutterstock-1244207431.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, na ovom nedostatku već rade brigadni general Norman i njegov tim Future Fighting Vehicle, kao i njihove kolege u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i, bez sumnje, njihovi konkurenti u Kini i Rusiji.

Skoro 100 godina tenk je nosio titulu neprikosnovenog kralja bojnog polja; i iako bespilotne letelice sada pokušavaju da mu oduzmu ovaj status, dizajneri tenkova im neće dozvoliti da zadrže ovu prednost na duži rok.

Oklop tenkova Abrams, kao i njihovi savremenici – britanski Čelendžer, nemački Leopard i sovjetski/ruski T64, T72, T 80, itd. – koristi kompozitne materijale koji se sastoje od slojeva čelika, keramike, pa čak i osiromašenog uranijuma, kao i Dinamički oklop (ERA), kao što je Abrams M19 ARAT za pružanje maksimalne zaštite od oklopnih projektila velike brzine ili kasetnih bojevih glava.

Kuror.rs/Kijev post/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija POTVRĐENO: UKRAJINCI NAPUSTILI SOLEDAR! Krivokapić: Tenkovi Leopard 2 će biti lako uništeni, a ni američki Abrams NEĆE PROĆI BOLJE