Malme u Švedskoj i Kopenhagen u Danskoj, suočeni su sa eskalacijom nasilja bandi poslednjih godina, koje se intenzivira tokom leta do te tačke u kojoj policija iz obe zemlje sada deluje preko granica.

Kriminalci često regrutuju članove u socijalno ugroženim imigrantskim naseljima.

Kada šetate Malmeom, sve izgleda veoma idilično. Ali ispod površine postoji manje romantična istina, piše Juronjuz. Švedski grad i Kopenhagen sa druge strane moreuza Eresund, koji razdvaja Dansku i Švedsku, teško su pogođeni nasiljem bandi tokom leta. Danska policija je saopštila da su tri osobe poginule i da se dogodilo najmanje 25 napada ili pokušaja napada.

Prema rečima policajca iz Malmea Glena Sjegrena, starost osoba koje su počinile ove zločine posebno zabrinjava.

„Ovde u Švedskoj angažuju ubice da izvrše ubistva u Danskoj. I uvek su to mladi, deca“, rekao je on i objasnio zašto se vrbuju mladi.

„Jeftinije je. A ako ih uhvate, ne dobijaju dugu kaznu“, dodao je on.

malme-svedska.jpg
YouTube/Printscreen 
Malmefoto: Youtube/Printscreen

Imigrantske četvrti

Prošle godine, švedska policija je primetila porast u regrutovanju tinejdžera mlađih od 18 godina za izvršenje ubistava, jer su oni manje pod nadzorom organa za sprovođenje zakona i često su zaštićeniji od krivičnog gonjenja nego odrasli.

Kriminalci često regrutuju članove u socijalno ugroženim imigrantskim naseljima.

Zvanični podaci pokazuju da je od aprila bilo 25 slučajeva u kojima su Danci angažovali mlade Šveđane da počine zločine u Danskoj. Napadi su uključivali upotrebu oružja, bombi, pa čak i ručnih bombi. A prema rečima Karoline Skold, koja vodi program za mlade u Malmeu, decu pronalaze na internetu.

„Nalaženje na društvenim mrežama je relativno važan faktor zašto deca dolaze u ove sredine“, kaže ona.

shutterstock-759056167.jpg
Shutterstock 
Kopenhagenfoto: Shutterstock

Poziv na akciju

Danska premijerka Mete Frederiksen izrazila je duboku zabrinutost zbog situacije.

„Nasilni incidenti na našim ulicama moraju biti zaustavljeni. To je potpuno neprihvatljivo“, izjavila je ona. „Ovo nije Danska koju želimo.“

Danska vlada vrši pritisak na Švedsku da preuzme odgovornost i reši osnovne uzroke nasilja unutar svojih granica. Ovaj diplomatski pritisak dodaje još jedan sloj ionako složenoj situaciji.

Prekogranični kriminal između Danske i Švedske doveo je do toga da danska policija radi u Švedskoj i obrnuto. Švedska se godinama bori sa nasiljem bandi, ali je u Danskoj policija takođe prepoznala nasilje u vezi sa bandama.

Promene u imigracionoj politici

Ova kriza može dovesti do širih promena u imigracionoj politici zemalja EU.

Danska je već zauzela stroži stav o imigraciji u odnosu na Švedsku, sa merama koje uključuju preseljenje ne-danskih državljana iz oblasti u kojima oni čine većinu.

Dok se Danska i Švedska bore sa ovim prekograničnim izazovom, ostatak Evrope će pažljivo gledati. Ishod ove situacije mogao bi oblikovati budućnost granične kontrole i imigracionih politika širom Evropske unije.

Kurir.rs/Juronjuz/Preneo: P. P.