Četiri ruska aviona bez plana leta ili aktivnih transpondera primećena su u sredu u vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga Letonije.

NATO avioni za vazdušnu policiju poleteli su sa teritorije Letonije da identifikuju i isprate letelice.

Rusija je poslala dva lovca Su-30SM i dva bombardera dugog dometa Tu-22M3 blizu granice NATO-a u Baltičkom moru, prenose letonski mediji.

Situacija od srede nije jedinstvena i predstavlja još jednu potvrdu da se delovanje Rusije neće smanjivati u intenzitetu, naprotiv. Takođe, incident prošlog vikenda, kada je ruski dron ušao u vazdušni prostor Letonije, još jedan je od razloga za “zabrinutost baltičkih država”.

U tom kontekstu, estonski ministar odbrane Hano Pevkur zatražio je od NATO-a da poboljša protivvazdušnu odbranu zemalja članica koje se graniče sa Ruskom Federacijom, zbog kritičnog nedostatka protivraketnih snaga i sredstava dugog dometa u Alijansi, piše američki Blumberg.

Izdanje je navelo da je sposobnost da se izdrže napadi balističkih raketa jedna od najvećih praznina u odbrani članica Alijanse.

Konkretno, sistemi dugog dometa kao što je sistem Patriot su osnovna komponenta u odbrani od balističkih raketa.

Batlička trijada ima zajednički stav

“Očigledno je da su pogranične zemlje u najkritičnijoj situaciji. Ako pogranične zemlje budu zaštićene, onda će, naravno, i Berlin i Pariz biti mnogo bezbedniji”, naglasili su u intervjuu za Blumberg.

Blumberg podseća da je NATO u julu poslao zemljama članicama predloge za nove snage i sredstva odbrane, koje će cela Alijansa usvojiti u drugoj polovini 2025. godine.

Hitnost nabavke PVO opreme najavljena je tokom vikenda, kada su dva ruska drona pala na teritoriju Letonije i Rumunije.

suhoj.jpg
Screenshot 
foto: Screenshot

Letonija kaže da je sposobnost zemlje da otkrije dronove u svom vazdušnom prostoru ograničena. Istovremeno, ministar odbrane zemlje Andris Spruds zatražio je pojačanje prisustva Alijanse tokom sastanka sa visokim zvaničnicima NATO-a.

Takođe, prošle nedelje je glavnokomandujući Oružanih snaga Estonije Andrus Merilo zatražio od vlade da nabavi dodatnu municiju u vrednosti od 1,6 milijardi evra kako bi mogli da pogađaju na većim udaljenostima.

Prema njegovim rečima, bez ovog naoružanja vojni sukob sa Ruskom Federacijom značiće „katastrofalne gubitke“, prenosi ERR, estonski medij.

Ruski dronovi na teritoriji NATO-a

Podsećamo, nedavno je u Rumuniji, u blizini granice sa Ukrajinom, otkrivena olupina ruskog drona.

Takođe je saopšteno da se ruski dron srušio u Letoniji. Olupina je otkrivena u subotu u okrugu Rezekne. Policija je tada počela da istražuje okolnosti incidenta.

Bespilotne letelice Geran su takođe više puta narušile vazdušni prostor Poljske ili Republike Moldavije, što sve ukupno izaziva nelagodu među zapadno orujentisanim vlastima ovih država.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Blumberg/Preneo: P. P.

Bonus video:

Reuters DRON POGODIO TEL AVIV, ZATAJILA IZRAELSKA PVO: Ima mrtvih, jemenski Huti preuzeli odgovornost za napad