Federalna služba bezbednosti Rusije je saopštila da je pribavila dokumente koji dokazuju da London koordiniše eskalaciju međunarodne vojno-političke situacije. Glavna struktura koja se bavi koordinacijom podrivanja situacije kada je reč o Rusiji i zemljama ZND je Direkcija za istočnu Evropu i centralnu Aziju pri Forin ofisu.

Kako se navodi u saopštenju FSB, ta Direkcija je posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini transformisan u specijalnu službu s glavnim zadatkom da se Rusiji nanese strateški poraz.

To nije prvi slučaj da je FSB razotkrio obaveštajno-subverzivno delovanje Britanaca u Rusiji pod plaštom neke druge delatnosti, ističe se u saopštenju.

Tako je u februaru ove godine na području Hersonske oblasti raskrinkana aktivnost Britanskog saveta koji je preko organizacija pod njegovom kontrolom prikupljao podatke u interesu kijevskog režima.

Konkretno, utvrđeno je da je Britanski savet zloupotrebio ukrajinske izbeglice u Velikoj Britaniji za dobijanje obaveštajnih podataka preko njihovih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.

Zvanično, cilj Britanskog saveta je razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i umetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja, ali je u stvarnosti to samo paravan za rad britanskih tajnih službi, zaključuje FSB.

Istovremeno, Federalna služba bezbednosti je saopštila da je ukinula akreditaciju za šest zaposlenih u britanskoj ambasadi u Rusiji zbog sumnje da su se bavili obaveštajno-subverzivnim aktivnostima.

Kurir.rs/Soutnjik/Preneo: P. P.