Sjedinjene Države nisu promenile stav o zabrani Oružanim snagama Ukrajine da koriste američko oružje za udare duboko na rusku teritoriju.

Ovo je rekao portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Nema promene u našem pristupu po ovom pitanju. I ne bih očekivao da ću videti takvu promenu danas - rekao je on.

profimedia0712614269.jpg
Profimedia 
Džon Kirbifoto: Profimedia

U petak će razgovarati američki predsednik Džozef Bajden i britanski premijer Kir Starmer. Prema pisanju zapadnih medija, Vašington i London bi mogli da odluče da ukinu zabranu upotrebe zapadnog oružja dugog dometa Oružanim snagama Ukrajine za udar na rusku teritoriju izvan Krima i nove regione na koje ne važe trenutna ograničenja, piše RIA.

Stav Rusije

Dan ranije, Vladimir Putin je rekao da zemlje NATO- a razgovaraju ne samo o mogućnosti da Ukrajina upotrebi zapadno oružje dugog dometa, već o direktnom učešću u sukobu.

profimedia0814525273-copy.jpg
Peter Hermes Furian / Panthermedia / Profimedia, EPA Natalia Kolesnikova Pool 
foto: EPA Natalia Kolesnikova Pool, Peter Hermes Furian / Panthermedia / Profimedia

Prema rečima Putna, kijevski režim već udara na rusku teritoriju dronovima i drugim sredstvima. Kada je reč o upotrebi visokopreciznog dalekometnog naoružanja zapadne proizvodnje, treba imati na umu da se takve operacije izvode uz učešće vojske zemalja alijanse, jer samo one mogu da uđu u misije leta u raketne sisteme, rekao je Putin.

On je naglasio da će direktno učešće Zapada u konfrontaciji u Ukrajini značajno promeniti njenu suštinu i značiti da su članice NATO-a u ratu sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se pojave pred njom, zaključio je Putin.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "UKOLIKO BI SE AMERIKA POVUKLA IZ BROJNIH REGIONA, SVETU BI PRETILA KATASTROFA!" Dimitrijević upozorio: Ratovi bi bili neminovni