Papa Franja je osudio danas oba američka predsednička kandidata, zbog, kako je rekao, antiživotne politike o abortusu i migraciji, i savetovao je američkim katolicima da izaberu ko misle da je „manje zlo“ na predstojećim izborima u SAD.

- Oboje su protiv života, bilo da je to onaj koji izbacuje migrante ili onaj koji (podržava) ubijanje bebe - rekao je Fransis.

Argentinski jezuita je zamoljen da pruži savet američkim katoličkim glasačima tokom konferencije za novinare u avionu dok je leteo nazad u Rim sa svoje turneje po Aziji sa četiri zemlje. Fransis je naglasio da on nije Amerikanac i da neće glasati.

Ni republikanski kandidat Donald Tramp ni kandidatkinja demokrata Kamala Haris nisu poimence pomenuti.

kamla-epa-alessandro-di-meo.jpg
EPA/Alessandro di Meo 
foto: EPA/Alessandro di Meo

Dve "goruće" teme i za Katoličku crkvu

Ali Franjo se ipak jasno izrazio kada je zamoljen da proceni njihove stavove o dva goruća pitanja na izborima u SAD — abortusu i migraciji — koja su takođe od velike zabrinutosti za Katoličku crkvu. Franjo je stavio nevolju migranata kao prioritet svog pontifikata i naglašeno i često govori o tome. Iako snažno podržava crkveno učenje koje zabranjuje abortus, Franjo nije toliko naglašavao crkvenu doktrinu kao njegovi prethodnici.

Franjo je rekao da je migracija pravo opisano u Svetom pismu i da svako ko ne sledi biblijski poziv da primi stranca čini "teški greh". Takođe je bio otvoren kada je govorio o abortusu.

- Abortirati znači ubiti ljudsko biće. Možda vam se sviđa ta reč ili ne, ali ubija. Moramo ovo jasno da vidimo - dodao je.

donald-tramp-kamala-haris.jpg
AP/Evan Vucci, AP/Susan Walsh 
foto: AP/Evan Vucci, AP/Susan Walsh

"Ko je manje zlo, žena ili muškarac?"

Upitan šta bi birači trebalo da rade na biralištima, Franjo je podsetio na građansku dužnost da glasaju.

- Treba glasati i izabrati manje zlo. Ko je manje zlo, žena ili muškarac? Ne znam. Svako u svojoj savesti treba da razmišlja i tako da radi - rekao je on.

Tramp obećava masovne deportacije, baš kao što je to učinio u svojoj prvoj kandidaturi za Belu kuću, kada je postojao veliki jaz između njegovih ambicija i pravne, finansijske i političke realnosti takvog poduhvata.

Biskupska konferencija SAD je, sa svoje strane, nazvala abortus "najvažnijim prioritetom" za američke katolike u svojim objavljenim savetima birača. Haris je snažno branila prava na abortus i naglašavala podršku ponovnom uspostavljanju federalnog prava na abortus.

Kurir.rs/AP/ Prenela: M.S.