U poplavama koje su pogodile Mjanmar nakon udara uragana Jagi poginule su najmanje 33 osobe a više od 230.000 je moralo da napusti svoje domove, prenosi Bi-Bi-Si.

U izveštaju radija Slobodna Azija navodi se da je broj poginulih mnogo veći od zvanično saopštenog i da je reč o najmanje 160 poginulih u poplavama i klizištima.

Glavni grad zemlje Nejpido je među najteže pogođenim, a lokalni mediji javljaju da su vlasti uspostavile više privremenih kampova za pomoć žrtvama koje su postale beskućnici.

Najjača ovogodišnja oluja u Aziji, tajfun Jagi, već je pogodila Vijetnam, kinesko ostrvo Hainan i Filipine.

Vođa vojne hunte, general Min Aung Hlaing i drugi burmanski zvaničnici posetili su poplavljena područja i pregledali napore za spasavanje i pomoć.

Vladajuća vojna hunta je danas zatražila humanitarnu pomoć iz inostranstva kako bi se izborila sa posledicama, javljaju državni mediji.

Spasilac u Taunguu rekao je danas za BI-bi-si da je više od 300 osoba zarobljeno zbog poplava na istočnoj obali reke Sitaung.

Naučnici navode da tajfuni i uragani postaju sve jači i češći zbog klimatskih promena. Toplije vode okeana znače da oluje pokupe više energije, što dovodi do većih brzina vetra.

S obzirom na to da se na ovom području zadržava mnogo vlage, mogu se očekivati nove, intenzivnije padavine.

Kurir.rs/Beta/Bi-Bi-Si/Slobodna Azija/Preneo:D. P.