Muškarac koji je pušten iz zatvora prema šemi britanske vlade o prevremenom puštanju određenog broja prestupnika iz britanskih zatvora, navodno je istog dana seksualno napao ženu.

Muškarac je pušten zahvaljujući političkom programu vlade, čija je svrha da smanji pretrpanost zatvora, što je realizovano prvog dana primene, u utorak. Tog dana, rano ujutru, širom Engleske i Velsa iz zatvora je izašlo oko 1750 zatvorenika.

Prema sudskim dokumentima, "na dan puštanja" iz zatvora, muškarac je ponovo počinio prestup u jugoistočnom gradu Sitingburnu.

Uhvaćen je kasnije na drugoj adresi u južnom Londonu i vraćen u zatvor. U četvrtak je izveden pred sud zbog optužbe za seksualni napad.

"Nismo imali drugog izbora"

"Vlada je od prethodne vlade nasledila zatvore na rubu kolapsa. Da je do kolapsa došlo, sudovi ne bi mogli održavati suđenja, a policija ne bi mogla hapsiti prestupnike," pojasnio je portparol ministarstva pravosuđa.

"Jednostavno nismo imali drugog izbora. Bili smo primorani da uvedemo hitne mere, a to znači da ćemo neke zatvorenike pustiti nekoliko nedelja ili meseci ranije, ali smo doneli stroge uslove puštanja. Iako ne možemo komentarisati pojedinosti o bilo kojem pojedinačnom slučaju, oni koji prekrše uslove puštanja na slobodu ili počine nove zločine biće kažnjeni," rekao je.

Politikom je predviđeno da se udeo kazni koje neki zatvorenici moraju da odsluže iza rešetaka privremeno smanji sa 50 posto na 40 posto zbog vladinog upozorenja da su zatvori dovedeni do "tačke kolapsa."

Na slobodu mogu i počinitelji krivičnih dela

Kršitelji zakona koji odslužuju zatvorske kazne za nasilna krivična dela kraća od četiri godine, a među njima je i ubistvo iz nehata, među onima su koji ispunjavaju uslove za oslobađanje prema vladinom programu.

Ipak, ograničenja se ipak neće primenjivati na sve prestupnike s istorijom nasilnih dela. Politika, na primer, isključuje samo određena krivična dela, poput uhođenja.

Zatvorenici koji su osuđeni za neka druga krivična dela, poput pretnji ubistvom ili nanošenja telesnih povreda, ulaze u grupu kandidata za prevremeno puštanje na slobodu.

Ipak, izgrednici koji su ovog leta učestvovali u protestima i neredima nisu isključeni iz programa prevremenog puštanja na slobodu.

Iza rešetaka će ostati duže samo ako odslužuju duže od četiri godine za krivično delo počinjenja nasilja.

Teroristi i seksualni prijestupnici su potpuno isključeni iz programa i nemaju šanse za prevremeno puštanje na slobodu.

Kurir.rs/Index/Preneo: D. P.