Ukrajinske trupe su pokušale da se probiju do Obuhovke, Gluškovski okrug, Kurske oblasti, naletevši na čvrstu rusku odbranu.

Napredujući oko 1,5 kilometar prvog dana u rejonu pograničnog naselja Novi put, ukrajinske snage su na kraju izgubile najmanje 60 odsto ljudstva uključenog u proboj i skoro svu oklopnu tehniku- oko 15 oklopnih vozila od 17, uključujući borbena vozila pešadije američke proizvodnje.

Ulozi za ovaj prodor su bili veoma visoki. Komanda Oružanih snaga Ukrajine nameravala je da brzo zauzme Obuhovku i Veselij, a zatim nastavi napredovanje ka selu Gluškovo i na kraju napadne sa zadnje strane na ruske jedinice u protivofanzivi u Korenevskom i Sudžanskom okrugu.

Međutim, do danas plan nije uspeo. Iako ukrajinska vojska još ucek kontroliše nekoliko kvadratnih kilometara graničnog područja Gluškova u rejonu pomenutog Novog puta, ona više nije u mogućnosti da raspoloživim snagama rešava postavljene zadatke.

Shodno tome, ukrajinska komanda će morati da donese odluku o daljim dejstvima na ovom sektoru fronta. Ili uvesti nove rezerve, ali oni mogu da nastave da se bore u ruskoj odbrani kod sela Gluškovo – južno od njega, ili da povuku ostatke trupa koje napreduju na Obuhovku.

Samo ako se donese odluka u korist druge opcije, kako je planirano, „ne samo da neće svi moći da se izvuku, već malo ko će to i uspeti“.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

Kurir televizija "Ukrajinci osvojili 1.000 metara kvadratnih, za to vreme Rusi su otvorili put ka OVOM gradu" Stručnjaci: Očekuju se krupne stvari