Ukrajinski vojnici obučavaju se na silikonskim lutkama koje su napravljene po ugledu na stvarne ljudske reakcije, kao što su znojenje, krvarenje i plakanje. I pored toga što nisu obične lutke za obuku sa kursa prve pomoći Crvenog krsta — koštaju i mnogo novca.

Kako prenosi "Bild", očekuje se da će skoro 20.000 Ukrajinaca završiti različite kurseve obuke u nemačkim oružanim snagama do kraja godine, od kojih nekoliko stotina kao specijalisti za prvu pomoć "borbeni lekari".

20240914-18-43-27simman-3g-plus--clinical-features--youtube--mozilla-firefox.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen YT

To im omogućava da pruže najbolju moguću prvu pomoć ranjenim vojnicima u ratu protiv Rusije.

Trpi nesnosne bolove kao i ranjeni vojnik

Kako se navodi, ove silikonske lutke su specijalizovane za realne povrede i reakcije ljudi, jer — similiraju pokidane udove i rane koje krvare, a sve dok plaču i znoje se.

- Iz Ukrajine je kupljeno pet traumatskih lutaka, svaka po 100.000 evra, sa kojima se situacije prve pomoći u borbi mogu uvežbavati što je realnije, a sve se kontroliše preko tableta - objasnila je instruktorka Alena za "Bild".

Lutka je nazvana "SimMan 3G Plus", napravljena je od silikona, teška je 80 kilograma i radi sve što bi i ranjeni vojnik koji trpi nesnosne bolove.

20240914-18-44-51simman-3g-plus--clinical-features--youtube--mozilla-firefox.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen YT
20240914-18-43-16simman-3g-plus--clinical-features--youtube--mozilla-firefox.jpg
printscreen YT 
foto: Printscreen YT

Lutka jauče i vrišti, znoji se, krvari iz svojih rana, ima opciju vibracije ruku, a dodaje se da može i da povraća i urinira pri bolovima. Similirani horor se kontroliše putem povezanog tableta, a rezervoari za veštačku krv i znoj se mogu dopunjavati po potrebi.

Pojedine lutke čak imaju i amputirane udove, kako bi vojnici prošli i taj deo obuke.

Kurir.rs/Bild/ Prenela: M.S.