Venecuela je saopštila da je uhapsila šest stranaca, uključujući pripadnika elitne američke specijalne jednice SEAL ("foke"), zbog navodne zavere za destabilizaciju zemlje koja je u krizi nakon spornih izbora u julu ove godine.

CNN prenosi izjavu Diosdada Kabelja, venecuelanskog ministar unutrašnjih poslova, koji tvrdi da je navodnu zaveru vodila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) i da je cilj bio atentat na predsednika Nikolasa Madura.

Američki Stejt department odbacio je ovu tvrdnju kao lažnu.

Optužba se pojavila u trenutku kada venecuelska opozicija, više nacionalnih lidera iz Latinske Amerike i SAD odbijaju da priznaju Madurovu spornu izbornu pobedu, nakon koje su usledili masovni protesti tokom kojih su hiljade ljudi uhapšene, a bilo je i smrtno stradalih.

Objavili ime navodnog specijalca

Na konferenciji za novinare održanoj juče Kabeljo je navodnog marinca identifikovao kao Vilijama Džozefa Kastanjedu Gomeza, tvrdećo da je "foka" vođa operacije.

Kabeljo je još dvojicu pritvorenih Amerikanaca imenovao kao Dejvida Estrelju i Arona Bereta Logana.

Ministar je rekao da su osim Amerikanaca uhapšena i dvojica španskih državljana - Hose Marija Basoa Valdovinos i Andres Martinez Adasme, kao i češki državljanin Jan Darmovzal.

Diosdado Kabeljo, venecuelanski ministar unutrašnjih poslovafoto: Handout / AFP / Profimedia

Vlasti Venecuele su takođe objavile da su zaplenile 400 američkih pušaka povezanih sa navodnom zavjerom.

- CIA je vodila ovu operaciju. To nas uopšte ne iznenađuje - rekao je Kabeljo na konferenciji za novinare, tvrdeći da je u nju bio uključen i španski Nacionalni obaveštajni centar.

Ministar je izneo tvrdnju da je operacija imala vrlo jasne ciljeve atentata na Madura i druge venecuelske zvaničnike, uključujući potpredsednika i samog Kabelja.

Amerikanci tvrde da je to laž

Stejt department je odbacio te tvrdnje, a njegov portparol je u subotu potvrdio da je jedan pripadnik američke vojske uhapšen u Venecueli i da je svestan nepotvrđenih izvještaja o još dva pritvorena američka državljanina.

- Sve tvrdnje o umešanosti SAD u zavjeru za svrgavanje Madura su kategorički lažne. Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju demokratsko rešenje političke krize u Venecueli - dodao je portparol.

foto: Handout / AFP / Profimedia

Izvor iz španskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je Rojtersu da se od Venecuele traži više informacija.

- Španska ambasada (u Karakasu) poslala je verbalnu notu venecuelskoj vladi tražeći pristup pritvorenim građanima kako bi se proverio njihov identitet i nacionalnost i kako bi se znalo za što su tačno optuženi - navedeno je iz španskog ministarstva.

Sporni izbori

Venecuela se još uviek bori sa posledicama predsedničkih izbora održanih u julu, na kojima je Maduro izborio treći mandat uprkos globalnom skepticizmu o rezultatu i negodovanju opozicionog pokreta u zemlji.

Koalicija koja podržava opozicionog čelnika Edmunda Gonzaleza insistira na tome da su glasovi ukradeni.

foto: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

Amerika je priznala Gonzaleza kao kandidata koji je dobio najviše glasova na izborima, ali ga nije formalno priznaolakao novoizabranog predsednika Venecuele. Gonzalez je prošle nedelje odleteo u Španiju, bežeći iz Venezuele nakon što je izdata poternica koja ga optužuje za terorizam, zaveru i druga krivična dela.

Sankcije Madurovim ljudima

U četvrtak su SAD uvele sankcije venecuelskim zvaničnicima povezanim sa Madurom zbog navodnog ometanja izbora.

Američke vlasti su također objavile da je venecuelski avion koji je Maduro koristio za međunarodna putovanja zaplenjen u Dominikanskoj Republici, a i drugi avion povezan sa Madurom je pod 24-časovnim nadzorom vlasti u Dominikanskoj Republici.

(Kurir.rs/Index/CNN/Preneo: N. V.)