Otvaranje vazdušne luke "Vili Brant" u Berlinu je još jednom, po ko zna koji put, odloženo - ovog puta zbog najnovijih optužbi ekologa da ugrožava životnu sredinu

BERLIN - Ne prestaju muke Nemaca sa vazdušnom lukom "Vili Brant" u Berlinu, čija je gradnja počela pre skoro sedam godina, i čije otvaranje je još jednom, po ko zna koji put odloženo - ovog puta zbog najnovijih optužbi ekologa da ugrožava životnu sredinu.

Problem su koridori koji, prema ocenama ekologa, prolaze iznad jezera i staništa zaštićenih vrsta ptica, prenosi Hina.

Kada je, 2006. godine, počinjala gradnja ove vazdušne luke, koridori su bili drugačije trasirani - nisu uopšte prolazili pored jezera i ptičijih staništa.

Posle žalbe ekologa, Evropska komisija je ove nedelje najavila da razmatra pokretanje pravnog postupka protiv Nemačke zbog ugrožavanja živote sredine. Da li će ga i pokrenuti, zavisiće od ishoda objašnjenja sa nemačkom vladom oko razloga promene koridora.

Prema prvobitnom planu, luka je trebalo da bude otvorena još 2007. godine. Od tada su se ređale nevolje i dogodovštine nalik farsi, ali vazdušna luka koja je, kako je bilo najavljivano, trebalo da zameni tri gradska aerdoroma, do danas je ostala neotvorena.