Tri lokalna stanovnika osnovala su fabriku 1880. godine nakon čega su počeli da proizvode napitke od plodova kola drveća i listova koke

MADRID - Svako ko posegne za hladnom limenkom Koka kole ovog leta trebalo bi da oda počast maloj zapuštenoj fabrici u gradiću Aielo de Malferit u Španiji

Par radnika koji i dalje rade u ovoj fabrici proizvode Nuez de Kola Coca, alkoholnu verziju poznatog gaziranog napitka i tvrde da je recept za Koka kolu potekao od njih. Oni se osećaju prevarenim i naravno, uskraćenim za veliki novac.

Tri lokalna stanovnika osnovala su fabriku 1880. godine nakon čega su počeli da proizvode napitke od plodova kola drveća i listova koke.

Njihov napitaK ubrzo je počeo da dobija nagrade širom sveta, uključujući i nagradu za Kola koku u Filadelfiji 1885. godine.

Možda je u pitanju slučajnost, a možda i ne – ali svega godinu dana kasnije farmaceut Džon Pemberton ušao je u istoriju kada je stvorio Koka kolu.

Bez većih iznenađenja, vlasnik fabrike u Španiji ne misli da je u pitanju slučajnost.

„Tih dana je bilo jako lako kopirati neki napitak“, tvrdi on.

Ove dve kompanije nastavile su svojim putevima sve do 1953. godine kada je Koka kola došla u Španiju i kupila pravo na korišćenje imena Kola koka za relativno malu sumu novca i dozvolila španskoj kompaniji da i dalje pravi svoj napitak ali samo u alkoholnoj verziji.

Nekoliko decenija unapred, fabrika danas ima svega 4 zaposlena i verovatno neće potrajati još jednu generaciju.

„Nakon toga, ovo poglavlje u istoriji će najverovatnije biti završeno jednom za svagda“, tvrdi vlasnik.