Službe za vanredne situacije jačaju odbranu od poplava u centralnoj i istočnoj Evropi pošto su nabujale reke od obilnih padavina oštetile hiljade domova.

Ciklon Boris je do nedelje popodne odneo najmanje osamm života. Jedna osoba se utopila u Poljskoj, potvrdio je u nedelju premijer ove zemlje Donald Tusk, dok je u Austriji od poplava stradao vatrogasac tokom spasavanja. U Češkoj se nekoliko osoba vode kao nestali, a u Rumuniji je poginulo šest ljudi.

Austrijska pokrajina koja okružuje Beč proglašena je za područje katastrofe, a njeni čelnici govore o „ekstremnoj situaciji bez presedana".

U Poljskoj je napukla brana, a u Češkoj su zbog poplava evakuisane hiljade ljudi dok 51.000 domaćinstava u severnim oblastima zemlje nema struju, saopštila je češka elektroenergetska kompanija ČEZ.

screenshot-20240915-125352.jpg
screenshot x/bbcweather 

  U glavnom gradu Pragu podignute su brane od poplava.

„Ponovo se suočavamo sa efektima klimatskih promena koje su sve prisutnije na evropskom kontinentu, sa dramatičnim posledicama", rekao je u subotu rumunski predsednik Klaus Johanis.

gxgsogcwoaabxt6.jpg
X/Bundesheerbauer 

  Ekstremne padavine postaju sve učestalije u Evropi, kao i u većem delu sveta, zbog klimatskih promena.

Zagrejana atmosfera može zadržati više vlage, što može dovesti do obilnijih padavina.

screenshot-20240915-102116.jpg
screenshot X/Christine_clang 

  Emil Dragomir, prvi čovek Slobozije Konači, sela u rumunskom regionu Galac, rekao je da je 700 kuća poplavljeno.

x-ap-petr-david-josek.jpg
AP Petr David Josek 

  „Ovo je katastrofa epskih razmera", rekao je Emil Dragomir.

Ciklon Boris doneo je od četvrtka jak vetar i obilne kiše delovima Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)