Rajan Vesli Raut (58), koji je osumnjičen za jučerašnji pokušaj ubistva Donalda Trampa, bivšeg američkog predsednika i republikanskog kandidata, na golf terenu Palm Biču na Floridi, snimio je svoj boravak u Ukrajini 2022. gde je radio na regrutovanju stranih boraca za borbu protiv ruske vojske.

Dejli mejl prenosi da je Raut tvrdio da pomaže u prikupljanju dobrovoljaca za ukrajinsku Međunarodnu legiju, ali da je spreman da i sam ode na ratište i da prihvata to da se možda neće vratiti kući u SAD.

- Voljan sam da odletim u Krakov i odem do ukrajinske granice kao dobrovoljac, borim se i umrem - napisao je Raut na društvenoj mreži X (bivši Tviter) nekoliko nedelja nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajinska Međunarodna legija danas je je negirala Rautove tvrdnje da je delovao kao dobrovoljac zadužen za regrutovanje njihovih boraca.

Portparol legije rekao je za BBC da Raut nikada nije bio povezan sa tom jedinicom.

Raut je u intervjuu koji je 2023. dao Njujork tajmsu rekao da je, kada je shvatio da zbog godina ne može da ide na front, pokušao da umesto toga regrutuje avganistanske vojnike, koji su pobegli od talibana, da se bore u Ukrajini.

Ovaj bivši građevinski radnik, poreklom iz Grinsboroa u Severnoj Karolini, proveo je nekoliko meseci u Ukrajini tokom 2022.

Atentator na Donalda Trampa.jpg
Twitter/Telegraph Rajan Vesli Raut

  U snimku koji je tom prilikom postavio na internet, on je objasnio razloge putovanja svima koji su se pitali zašto je otišao tamo.

- Većina vas se pita šta ja radim u Ukrajini. Ovo je centralno mesto za pomoć ljudima kada dođu iz drugih zemalja da se smeste, da imaju da sa nekim porazgovaraju, nešto poput komiteta za dobrodošlicu koji ih prebaci na lokaciju na kojoj treba da budu. Mi pomažemo strancima da budu što je moguće više od koristi, da maksimalno pojačamo njihov potencijal. Svako ko je ovde se sam finansira. Svako se muči sa novcem. Bilo kakva pomoć bi bila izuzetno cenjena - poručio je tada Raut, koji je imao marama sa motivom američke zastave oko vrata.

x AP Alex Brandon.jpg
AP/Alex Brandon 

  Ubrzo nakon početka rata u Ukrajini, Raut je na tadašnjem Tviteru poslao poruku Ilonu Masku, američkom milijarderu i kasnijem vlasniku ove društvene mreže.

- Želeo bih da kupim raketu od Vas. Želim da je napunim bojevom glavom i usmerim je ka bunkeru u vili (ruskog predsednika Vladimira) Putina na Crnom moru i završim s njim. Možete li, molim Vas, da mi kažete cenu - napisao je Raut.

profimedia-0908051530.jpg
JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia 

  Dejli mejl navodi da je Raut bio toliko posvežen da pomogne Ukrajini da je čak makazama sekao travu na Trgu nezavisnosti u Kijevu.

x01-ap-czarek-sokolowski.jpg
AP/Czarek Sokolowski 

  On je u vreme boravka u Ukrajini dao i intervju za rumunsko izdanje Njuzvika u kojem je rekao da veruje da je rat ove zemlje sa Rusijom jednostavan primer borbe dobra i zla.

whatsapp-image-20240815-at-20.16.21.jpg
Shutterstock 

  Rumunski novinar Remus Černea, koji se za potrebe Njuzvika nekoliko puta susreo sa Rautom, rekao je za CNN da je iznenađen njegovom umešanošću u pokušaj atentata na Trampa.

x-epa-kristina-kormilitsyna--sputnik.jpg
EPA/Kristina Kormilitsyna Sputnik 

  - Za mene je to iznenađenje jer sam ga video kao idealističnu, nevinu, iskrenu osobu, bez ikakvog ubilačkog instinkta - rekao je Cernea.

(Kurir.rs/Daily Mail/BBC/CNN/Preveo i priredio: N. V.)