U hrvatskim vodama su ublažili prognoze u vezi sa vodnim talasima koji nam dolaze Murom i Dravom, ali je istovremeno porastao stepen zabrinutosti u vezi sa Dunavom, u skladu sa rastom vodostaja ove najduže reke Evropske unije i, posle Volge, druge najduže na evropskom kontinentu.

U Beču je već napravio haos, u Budimpešti se za njega spremaju još od prošle nedelje i očekuju ga sa petka na subotu, dok će tri dana kasnije ući u Hrvatsku.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda u kontaktu je sa mađarskim kolegama i kaže nam da Mađari očekuju vodostaj koji će biti u top 5 ikada izmerenih, a taj talas će se preliti i kod Hrvata.

- Na Dravi i Muri ne očekujemo možda ni redovne mere odbrane od poplava jer su dotoci manji od prognoziranih, na primer, dvostruko manji nego što su bili u avgustu prošle godine, što je dobro jer se neće poklopiti s velikim talasom Dunava. Kolege iz Mađarske prognoziraju vrlo visoki Dunav u Budimpešti, na nivou višem od 800 cm, a takvih nivoa je u istoriji bilo samo pet. Vrh vodnog talasa očekuje se tamo krajem nedelje, sa petka na subotu - kaže Tomislav Novosel.

profimedia0907859277.jpg
Sergei GAPON / AFP / Profimedia 

Vodna masa će zatim putovati Mađarskom oko 220 km, odnosno oko tri dana, do Hrvatske gde ulazi u Batini, pa se može očekivati početkom sledeće nedelje.

- Možemo očekivati vrlo visok nivo, znači preko 700 centimetara. Takođe, možemo reći da ćemo i mi zabeležiti visinu vodostaja u top pet ikada izmerenih u Batini. Od 2006. i 2013. godine, kada smo imali velike vodne talase, nasipe smo dodatno ojačali, ali treba pratiti situaciju. Već smo sigurni da će naselje Zeleni Otok kod Batine biti pod vodom; bilo je to i u junu ove godine kada je tamo izmeren nivo od 642 cm, pa sada meštani mogu očekivati da će vodostaj biti pola metra do metar viši - prognozira Novosel, savetujući da se inventar podigne na prvi sprat kuća, a ponegde i na druge etaže.

Dunavski talas bi mogao da putuje kroz Hrvatsku tri dana, a takođe će imati još jedan efekat - usporiće reku Dravu.

- Sigurno do Osijeka, a možda i do Belišća, računamo da će nekih 50 kilometara "zadržati" Dravu da se ne izlije u Dunav, jer će se vodostaj povećati. Zato je dobro što nemamo veliki dotok Drave - kaže Novosel.

Međutim, očekuju se nove padavine na dunavskom slivu, u Češkoj i Mađarskoj, a u Austriji će početi topljenje snega.

Ipak, to ne bi trebalo dodatno da poveća vodostaje, ali će uticati na intenzitet opadanja vodostaja, koji će biti usporen.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.