Travom zarasli aerodrom na malom pacifičkom ostrvu, koji je svojevremeno bio ključan za ulogu koju je Amerika odigrala u okončanju Drugog svetskog rata, ponovo je u vlasništvu Vazduhoplovnih snaga SAD koje se spremaju za budući sukob sa Kinom, objavio je danas Njuzvik.

Aerodrom se nalazi na udaljenom ostrvcetu Tinijan, površine tek nešto veće 100 kvadratnih kilometara.

Tinijan je jedno od tri glavna ostrva Severnih Marijanskih ostrva, niza slabo naseljenih ostrvaca u zapadnom delu Tihog okeana, koja predstavljaju najzapadniju američku granicu, zajedno važnim vojnim uporištem Guamom koji se nalazi nekih 160 kilometara južnije.

Njuzvik navodi da je Tinijan poznat po strateškoj ulozi koju je imao u poslednjem svetskom sukobu.

Zbog toga što je od Tokija udaljen manje od 2.400 kilometara pri kraju rata postao je baza iz koje su poletali bombarderi u napade na Japan.

Screenshot_1.jpg
Printscreen/Copernicus Dara Space Ecosystem Aerodrom Severno polje na Tinijanu u septembru 2023.

Ovo ostrvo je skoro isto udaljeno i od Kine i drugih važnih tačaka u Aziji, a Ministarstvo odbrane SAD je napravilo plan vredan skoro pola milijarde dolara kojim sada Tinijan sprema da Americi pomogne u odvraćanju kineske vojske ili pobedi nad njom.

Nakon što su savezničke trupe zauzele Tinijan 1944, amrerički marinci su tu odmah počeli da grade ono što je postalo najveća vazduhoplovna baza na svetu u tom trenutku, preuređujući stare piste koje su koristili manji japanski borbeni avioni.

Screenshot_2.jpg
Printscreen/Copernicus Dara Space Ecosystem Aerodrom Severno polje na Tinijanu u septembru 2024.

Aerodrom Severno polje je na kraju imalo četiri piste duge oko 2,6 kilometara sa kojim je poletalo do 256 bombardera B-29 Superfortres.

U avgustu 1945. sa Severnog polja su poletela dva bombardera koja su izvela jedina dva dosadašnja napada nuklearnim oružjem i ispustili atomske bombe nazvane "Mali dečak" i "Debeljko" na Japan, čime je u suštini okončan Drugi svetski rat i američke trupe pošteđene krvave i skupe invazije na japansko kopno sa ciljem predaje cara u Tokiju.

profimedia-0594805870.jpg
Ruslan Olinchuk / Alamy / Alamy / Profimedia Severna Marijanska ostrva

Nakon Drugog svetskog rata dva aerodroma na ostrvu imala su različite sudbine, pa je tako Zapadno polje sa svoje dve paralelne piste postao deo aktuelnog Međunarodnog aerodroma Tinijan.

Severno polje je imalo samo istorijsku vrednost, a sada, skoro 80 godina kasnije, ovaj aerodrom je ponovo oživeo u okviru operativnog koncepta američkih vazduhoplovnih snaga nazvanog Agilna borbena upotreba (Agile Combat Employment - ACE).

profimedia-0635855608.jpg
Operation 2021 / Alamy / Alamy / Profimedia Američka vojska na Tinijanu

On funkcioniše u okviru Pentagonove Pacifičke inicijative za odvraćanje, koji multidimenzionalnu pretnju iz Kine stavlja u prvi plan američkog odbrambenog planiranja.

Tinijan će biti korišćen za dopunu goriva, poletanje i sletanje i parkiranje aviona SAD, a sve kako bi se podržale operacije na širem indo-pacifičkom prostoru.

profimedia-0628091830.jpg
U.S. Air Force / Zuma Press / Profimedia 

  U januaru je počelo uklanjanje tropske džungle koja je zaposela aerodrom, a u aprilu i obnavljanje piste Severnog polja, sa ciljem da ona Americi posluži kao "platforma za pokazivanje sile".

Pista se već koristi za sletanja aviona prilikom regionalnih vežbi.

profimedia-0264836606.jpg
Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia Posada američkog bombardera "Enola Gej" koji je bacio prvu atomsku bombu na Japan

  Datum završetka projekta nije poznat.

(Kurir.rs/Newsweek/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

Kurir televizija Govor Si Đinpinga u Palati Srbija!