Nekoliko dana pred izbore za parlament u nemačkoj pokrajini Brandenburg, koja okružuje Berlin, krajnje desničarska Alternativa za Nemačku i dalje vodi u anketama, pokazuju rezultati istraživanje koji su danas objavljeni.

Prema anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, Alternativa bi dobila 28 odsto glasova, ispred do sada dominantne Socijaldemokratske partije, kojoj se predviđa da će osvojiti 25 odsto, objavila je agencija DPA.

Ako se ostvare ta predviđanja, pokrajinski premijer i glavni kandidat SPD Ditmar Voidke, koji je na toj funkciji 11 godina, neće uspeti u svom glavnom izbornom cilju da ta stranka ostane najjača snaga u parlamentu koji zaseda u Potsdamu, nedaleko od Berlina.

Voidke je najavio da više neće učestvovati u vlasti u slučaju pobede Alternative na izborima.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, oko 2,1 milion ljudi u Brandenburgu ima pravo glasa na izborima u nedelju.

Prema istraživanju, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) osvojiće 16 odsto, a nova krajnje leva populistička stranka Alijanse Sahre Vagenkneht 14 odsto glasova.

Zeleni, krajnja levica i lokalni savez Brandenburških ujedinjenih građanskih pokreta biće ispod cenzusa od pet odsto.

Alternativa za Nemačku je početkom septembra prvi put pobedila na regionalnim izborima, osvojivši najviše glasova u Tiringiji, dok se u susednoj Saksoniji završila na drugom mestu iza CDU.

Kurir.rs/Fonet