Kako bi izgledao kineski napad na Tajvan? Upravo je to tema kojom su se kineski državni mediji bavili u novom dokumentarnom serijalu. Šest 20-minutnih epizoda dokumentarnog filma "Kuenčing" koji je emitovala kineska centralna televizija, prikazuje vojnu moć, uključujući operacije uz pomoć dronova, vežbe raketa i vežbe elektronskog ratovanja kao deo većeg simuliranog napada na odbranu Tajvana.

Može se videti i kineski vojnik kako izražava žaljenje zbog odvajanja Kine i Tajvana, i žudi za nacionalnim ujedinjenjem.

Dokumentarac takođe istražuje kako bi kineska Narodnooslobodilačka armija koristila helikoptere da premesti trupe na ostrvo. Na snimku se vidi žestok otpor tajvanskih snaga, opremljenih prenosivim protivvazdušnim projektilima sličnim onima koje im isporučuju Sjedinjene Države.

- Pošto se prenosivo protivvazdušno oružje široko koristi na ratištima, helikopteri se suočavaju sa značajnim pretnjama nadolazeće vatre - rekao je jedan kineski oficir u emisiji.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo ove spotove.

Podsetimo, Kina je poslednjih godina značajno pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, sa ciljem da izvrši pritisak na rukovodstvo ostrva.

Kineske ratne igre su sve jače po obimu i intenzitetu, uključujući seriju vežbi koje su usledile nakon inauguracije tajvanskog predsednika Laj Čing-Tea u maju, koga Peking smatra separatistom.

Boni Glejzer, direktorka indo-pacifičkog programa u Nemačkom Maršal fondu iz Sjedinjenih Država, izjavila je za Njuzvik da Peking želi da projektuje oštar stav prema Tajvanu.

shutterstock-74265346.jpg
Shutterstock 

- Komunistička partija Kine želi da pokaže da je odlučna da brani suverenitet nacije, posebno u trenutku kada je novi lider preuzeo vlast na Tajvanu - rekla je ona.

Glejzerova navodi da su stanje ekonomije i nezaposlenost pitanja koja direktno utiču na živote ljudi u Kini, a ne Tajvan.

U međuvremenu, tajvanska televizija planira da sledeće godine emituje TV dramu pod nazivom "Nulti dan", koja će prikazati hipotetički sukob iz njihove perspektive. Trejler za seriju, koji je objavljen u julu, nagoveštava dramatične događaje kao što su kineska pomorska blokada, haos i pljačke banaka na Tajvanu, kao i povlačenje tajvanske vojske sa fronta ostrva Kinmen.

Neki američki zvaničnici, uključujući direktora CIA-e Bila Bernsa i bivšeg šefa Indo-pacifičke komande admirala Džona Akilina, rekli su da veruju da kineski predsednik Si Đinping priprema vojsku da bude sposobna da izvrši invaziju na Tajvan do 2027.

Kao odgovor na ove rastuće pretnje, Tajvan je ojačao svoju odbranu kroz vojnu trgovinu sa SAD i takođe je lansirao svoju prvu podmornicu prošle godine.

Tajvan je takođe od ove godine produžio obaveznu vojnu službu sa četiri meseca na godinu dana.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Newsweek/Preneo: Đ. M.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "AKO UKRAJINA IZGUBI, OHRABRIĆE SE DRUGI AUTORITARNI REŽIMI" Biljana Šahrimanjan Obradović: Kina je prepoznata kao RUSKI SAVEZNIK