NATO proučava ideju o stvaranju jedinstvenog centra za kontrolu vazduha na Arktiku, piše sajt Defence One, pozivajući se na generala Džejmsa Hekera, komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

- Iskoristićemo ove bliske odnose između arktičkih zemalja i znanje koje vi donosite da se ovo desi. Na ovaj način... Mislim da ćemo uskoro imati treći jedinstveni centar za upravljanje vazdušnim operacijama – citira izdanje Hekerove reči tokom panel diskusije sa predstavnicima vazduhoplovstva Švedske i Norveške na konferenciji "Asocijacija vazdušno-kosmičkih snaga".

Heker je u komentaru izdanju rekao da se glavnokomandujući kombinovanih oružanih snaga NATO-a u Evropi, general Kristofer Kavoli, načelno složio sa idejom i dodao da predlog tek treba da bude predstavljen rukovodstvu NATO.

Lokacija potencijalnog centra još nije određena, dodao je general.

Takođe je primetio da američko vazduhoplovstvo već eksperimentiše sa bespilotnim letelicama MK-9 Reaper i Global Hok u Arktičkom krugu.

NATO već ima zajedničke centre za vazdušne operacije u Nemačkoj i Španiji.

Pomoćnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev je početkom septembra rekao da Vašington i saveznici guraju situaciju po perimetru granica Rusije, neprestano testirajući njene odbrambene sposobnosti. Prema tvrdnjama Patruševa, Vašington se kreće ka militarizaciji Arktika i sprečavanje ruske ekonomske aktivnosti u severnim geografskim širinama.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Defence One/Preneo: Đ. M.)

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica