Mađarski mediji pišu da je vlasnica firme "BAC konsalting" iz Budimpešte, koja je navodno proizvela pejdžere koji su juče eksplodirali širom Libana i delom u Siriji, izvesna Kristijana Rozarija Baršoni-Arčidijakono (49).

Ona je prijavljena u stanu stambene zgrade u Ujpeštu, na osmom spratu, a 24.hu piše da je njena biografija "upečatljiva".

Na njenom LinkedIn profilu piše da je doktorirala fiziku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, nakon čega je studirala na Londonskoj školi ekonomije, a završila je i postdiplomske studij u britanskoj prestonici.

Radila je i za Evropsku komisiju, Unesko, kao i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

"BAC konsalting" vodi od 2019, ali je firma u Mađarskoj registrovana 2022. godine. Internet stranica te firme trenutno je "na održavanju" i nije dostupna, a u opisu stranice piše da se bave savetovanjem, prodajom nakita i telekomunikacijama, kao i da rade na tržištu azijskih zemalja i zemalja u razvoju.

ABC njuz piše da je firma imala prihode od 725.768 dolara u 2022. i 593.972 dolara u 2023. godini.

Rojters navodi da na adresi na kojoj je registrovano sedište firme fizički niko ne radi.

Novinari mađarskog portala 444.hu otišli su na tu adresu i otkrili da je tu registrovano još nekoliko drugih firmi.

o_35308261_1280.jpg
Linkedin Kristijana Rozarija Baršoni-Arčidijakono

Prema poslednjem godišnjem finansijskom izveštaju, potpisanom u maju ove godine, "BAC konsalting" ima na stanju tek nešto više od 290 evra.

Hsu Čing Kuang, vlasnik tajvanske firme "Gold Apolo" čiji je logo bio na pejdžerima, kaže da mu je pre tri godine prišla Tajvanka koju je znao samo kao Terezu i koja je tvrdila da je lokalna predstavnica mađarske firme "BAC Konsalting".

Nakon više od dva meseca pregovora sa Terezom Hsu je pristao da potpiše ugovor o prodaji pejdžera "Gold Apola" mađarskoj firmi i dozvoli "BAC konsaltingu" da koristi zaštitni znak tajvanskog proizvođača na svojim proizvodima.

GetOriginalImageById.jpg
Profimedia, Printscreen/X 

Otprilike godinu dana nakon što je "BAC konsalting" potpisao ugovor sa "Gold Apolo", Hsu kaže da su se predstavnci mađarske firme vratili sa neobičnim zahtevom da dizajniraju sopstvene proizvode, ali da na njih stave zaštitni znak njegove firme.

- Rekao sam im da pejdžeri koje prave nisu jednostavni za korišćenje ni estetski privlačni i upitao sam ih zašto jednostavno ne bi koristili moje proizvode - rekao je Hsu.

On je takođe primijetio da su njihovi prenosi transferi novca "čudni".

1234.jpg
Shutterstock, Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia, Houssam Shbaro / AFP / Profimedia 

  Iako se "BAC konsalting" nalazi u glavnom gradu Mađarske, Hsu je rekao da je firma uplatila novac za "Gold Apolo" sa bankovnog računa na Bliskom istoku koji je njegova banka najmanje jednom blokirala.

Kaže da je njegovom računovođi bilo potrebno nedelju dana da odblokira isplatu.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

Kurir teleivizija HEZBOLAH IMA 150.000 BORACA, ODNOSI SAD I NETANJAHUA ZAHLADNJUJU? Analitičari o eventualnom sukobu OPASNE organizacije sa Izraelom