Izraelska obaveštajna služba navodno je postavila eksplozivne sastojke u hiljade pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbolaha mesecima pre nego što su stigli u Liban.

Hezbolah koristi stariju tehnologiju upravo kako bi izbegao izraelsko praćenje, a Mosad im je navodno u pejdžere Gold Apolo ubrizgao eksploziv tokom proizvodnje i aktivirao ga juče istovremenim šifriranim porukama.

Operacija predstavlja neviđen proboj bezbednosnih mera Hezbolaha. Detonirano je hiljade pejdžera širom Libana, pri čemu je stradalo više od 10 ljudi, a ranjeno gotovo 3.000 drugih.

Libanski izvor je rekao da se radi o pejdžerima Gold Apolo, ali ta tajvanska firma je rekla da nije ona proizvela uređaje, već evropska kompanija koja ima pravo da koristi njeno ime.

Proiranski Hezbolah je obećao da će se osvetiti Izraelu, čija je vojska odbila da komentariše detonacije. Čini se da se operacija planirana više meseci, reklo je nekoliko izvora za Rojters. Viši libanski izvor je kazao da je grupa naručila 5000 pejdžera od firme Gold Apolo, za koje nekoliko izvora tvrdi da su uvezeni u Liban ranije ove godine.

Firma sa Tajvana: Pejdžeri proizvedeni u Budimpešti

Osnivač firme je objasnio da je pejdžere korišćene u eksplozijama proizvelo preduzeće u Evropi koje ima pravo da koristi ime tajvanske firme.

- Proizvod nije naš. Reč je o tome da je samo imao naš zaštitni znak na sebi - rekao je danas novinarima.

Američki mediji prenose da je Gold Apolo objavio da je firma sa sedištem u Mađarskoj dobila dozvolu za korišćenje njegove robne marke u određenim regijama, nakon što je militantna grupa Hezbolah najavila da će doći do "ozbiljnog obračuna" zbog tog slučaja.

3 33.jpg
EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Viši libanski izvor je na temelju fotografije pejdžera zaključio da se radi o modelu AP924, koji poput drugih pejdžera bežično prima i prikazuje tekstualne poruke.

Borci Hezbolaha koriste pejdžere zbog skrivanja

Borci Hezbolaha koriste pejdžere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbegnu da ih Izrael locira, rekla su ove godine za Rojters dva izvora upućena u način delovanja grupe. Viši libanski izvor je kazao da je uređaje preinačila izraelska obaveštajna služba "na proizvodnom nivou".

- Mosad je u uređaj umetnuo pločicu s eksplozivnim materijalom koja prima šifru. Veoma ju je teško otkriti bilo kojim sredstvima. Čak s bilo kojim uređajem ili skenerom - pojasnio je izvor.

Izvor je rekao da je 3000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslata šifrirana poruka, koja je istovremeno detonirala eksplozive. Drugi izvor je za Rojters rekao da je u novim pejdžerima skriveno do tri grama eksploziva koje Hezbolah mesecima nije primetio.

Težak udarac Hezbolahu

Fotografije uništenih pejdžera koje je Rojters analizirao prikazuju oblik i nalepnice na poleđini koje odgovaraju uređajima koje proizvodi Gold Apolo.

Hezbolah je ošamućen u napadu, u kojem su borci i drugi ranjeni, hospitalizovani ili poginuli. Jedan zvaničnik Hezbolaha, koji je pristao da razgovara pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da detonacija predstavlja "najveću povredu bezbednosti" grupe otkako je izbio rat između Izraela i Hezbolahovog saveznika Hamasa 7. oktobra.

"Razbijte telefone"

Hezbolah je u februaru sastavio ratni plan koji je trebalo da sanira pukotine u obaveštajnoj infrastrukturi. Oko 170 boraca je već ubijeno u izraelskim napadima na Liban, uključujući jednog višeg zapovednika i visokog Hamasovog zvaničnika u Bejrutu.

Vođa grupe Hasan Nasralah je u televizijskom obraćanju 13. februara ozbiljno upozorio pristalice da su njihovi telefoni opasniji od izraelskih špijuna, rekavši da bi trebalo da ih razbiju, zakopaju ili zaključaju u kutije.

- Zaista smo teško pogođeni - rekao je viši libanski izvor, koji ima uvid u Hezbolahovu istragu događaja.

2 33.jpg
EPN/Newscom / Newscom / Profimedia 

Do eksplozija pejdžera je došlo u vreme rastuće zabrinutosti napetosti između Izraela i Hezbolaha.

Ovo nije znak da kreće kopnena ofanziva

Hezbolah tvrdi da ne želi potpuni rat s Izraelom, ali da će se boriti ako ga započne Tel Aviv. Izraelski ministar Joav Galant je američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu u ponedeljak kazao da izmiče prilika za postizanje diplomatskog rešenja za sukob s Hezbolahom.

Ipak, stručnjaci su rekli da ne smatraju da su detonacije pejdžera znak da sledi izraelska kopnena ofanziva, već znak naizgled duboke izraelske infiltracije.

Kurir.rs/Preneo: P. P. 

Bonus video:

kurir televizija PILOT IZNEO DETALJNU TEORIJU KAKO JE DOŠLO DO EKSPLOZIJE PEJDŽERA HEZBOLAHA: Izraelci su stavili kristalni prah na baterije uređaja koji detonira na ovaj način!