Nemačke kompanije su napravile i isprobale oružje koje bi moglo da promeni tok rata u Ukrajini.

To je objavio Kijev post koji navodi da je u julu prošle godine Bundesver naručio projekat KITU 2 (Künstliche Intelligenz für taktische UAS) study - Veštačka inteligencija za taktičke bespilotne letelice) (UAV) za čije izvođenje su se prijavile tri nemačke kompanije - "Erbas difens end spejs" (Airbus Defence & Space) kao glavni izvođač kojem pomažu proizvođač dronova "Kvantum sistems" (Quantum Systems) i softverska firma "Splinleb" (Spleenlab).

"Kvatum sistems" je utorak saopštio da je tročlani konzorcijum postigao "ogroman napredak" i da su uspešno testirali let roja dronova koji kontroliše veštačka inteligencija i koji se sastoji od četiri različita tipa bespilotnih letelica.

Testiranja od početka avgusta ove godine izvođena u "Erbasovom centru za dronove" u Manhingu u Bavarskoj.

- Po prvi put veštačka inteligencija specijalno razvijena za ovu misiju kontroliše i koordiniše sisteme bespilotnih letelica kako bi se osiguralo pouzdano izvođenje misije čak i u scenarijima kada postoji radijsko ometanje ili potpuno otkažu individualni dronovi - piše u objavi u kojoj se navodi da je testiranje bilo kulminacija godinu dana rada na ovom konceptu.

Navodi se da je prvi zadatak tima bio da obuči veštačku inteligenciju koristeći "učenja dubokog ojačavanja na osnovu pokušaja i grešaka" zasnovana na "Guglovom" "Dipmajndu" (DeepMind), a koja su sistemu omogućila da "oplemeni svoje taktičke procese kroz konstantnu samooptimizaciju".

shutterstock-1144681148.jpg
Shutterstock 

  Nakon serija proba u simuliranom okruženju, veštačka inteligencija je u junu prvi put "poletela" u nebo kada je "Kvantum sistems" testirao roj sopstvenih dronova "Vektor" i "Skorpion".

Isprobane su misije izviđanja i ciljanja mete u kojima su sa rojem dronova bili integrisani odgovarajući borbeni sistemi.

Screenshot_1.jpg
Printscreen/Youtube/Quantum-Systems GmbH 

  Prilikom testiranja simulirani su teški operativni uslovi koji su uključivali veštačko blokiranje pristupa dronova globalnim navigacionim satelitskim sistemima (GNSS) i namerno radijsko ometanje sa kakvim se bespilotne letelice suočavaju na bojnom polju u Ukrajini.

U avgustu su prilikom testiranja korišćena dva tipa bespilotnih letelica "Erbas difens end spejsa" zajedno sa dronovima Kvantum sistemsa".

Screenshot_2.jpg
Printscreen/Youtube/Quantum-Systems GmbH 

  Prilikom tih proba otišlo se i korak dalje, pa je pored simuliranja već pomenutih ratnih uslova došlo do spajanja pojedinačnih tokova podataka sa različitih dronova u realnom vremenu kako bi se dobila jedinstvena slika fronta koja je išla u "Erbasov".

To je omogućavalo da samo jedan operater efikasno nadgleda rad celog roja dronova i donosi odluke na osnovu podataka sa svih njih.

Screenshot_4.jpg
Printscreen/Youtube/Quantum-Systems GmbH 

  Kijev post navodi da je "Kvantum sistems" već isporučio 300 svojih dronova ukrajinskoj vojsci, a da ove godine treba da stigne još 150 bespilotnih letelica.

Ova firma je u aprilu ove godine otvorila i proizvodni pogon u Ukrajini iz kojeg bi trebalo da izlazi 1.000 dronova godišnje.

Ukrajinski medij navodi da, iako se zvanično ne pominje njihovo spajanje pod kontrolom veštačke inteligencije kao tokom testiranja, verovatno je da će se to desiti u bliskoj budućnosti.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

Kurir televizija "SVE JE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE!" Vuletić: Plašim se sada za položaj našeg naroda u Hrvatskoj