Telo pilota Ruslana Kurbanmuhamedova, koji se školovao u Francuskoj i spremao se da postane pilot lovca F-16, dopremljeno je u Kremenčug. Ovo je već drugi gubitak među ukrajinskim pilotima koji se obučavaju na zapadnim avionima u okviru programa obuke Oružanih snaga Ukrajine.

Prema informacijama, Kurbanmuhamedov je bio jedan od pilota odabranih za obuku za upravljanje američkim lovcima F-16, koji su već ušli u službu ukrajinske vojske. Studirao je u jednoj od vojnih škola u Francuskoj, gde je ovladao savremenim borbenim avionima.

Tačne okolnosti njegove smrti još nisu otkrivene. Ministarstvo odbrane Ukrajine nije dalo zvanične komentare o incidentu, niti je preciziralo detalje nesreće ili moguće tehničke probleme povezane sa obukom na F-16.

Ruslan Kurbanmuhamedov je rođen 1983. godine u Kremenčugu. Diplomirao na Kremenčugskom letačkom koledžu. Bio je učesnik u neprijateljstvima.

Sa druge strane, bela kuća smatra da se Ukrajini previše žuri da upotrebi primljene lovce F-16, uprkos nedostatku borbenog iskustva među pilotima, preneo je Volstrit Žurnal prošle nedelje. Kako navodi izdanje, to je bio razlog nedavnog gubitka prvog američkog borbenog aviona.

pilot.jpg
Printscreen Društvene Mreže Pilot Oleksij Mes

Kijev tvrdi da je rasporedio F-16 kako bi se suprotstavio masovnim ruskim vazdušnim napadima. Najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16.

Nakon pokušaja da sakriju gubitak pa potom i laganja, ukrajinski i zapadni izvori su nakon skoro nedelju dana ipak priznali gubitak, navodeći različite razloge usled kojih je prvi F-16 uništen. Rusi u vezi sa ovim incidentom imaju druge pretopstavke.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti komandanta avijacije Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka.

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja da obučava nove pilote u inostranstvu, pripremajući se za dalje raspoređivanje novih eskadrila. Konkretno, ovog meseca je grupa pilota ukrajinskog vazduhoplovstva počela obuku na F-16 u Rumuniji.

Istovremeno, Ukrajina traži penzionisane strane pilote iz zemalja NATO-a za upravljanje prebačenim F-16 dok ukrajinski piloti ne završe obuku.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

Društvene mreže EVO KAKO JE UNIŠTEN BROD RUSKE CRNOMORSKE FLOTE KOD KRIMA: Pojavio se snimak napada ukrajinskih pomorskih dronova