Mađarski premijer Viktor Orban je skeptičan po pitanju toga da će njegova zemlja na vreme dobiti pomoć od EU posle velikih poplava širom centralne Evrope ove nedelje.

"Uz dužno poštovanje, da čekamo da nas Brisel spasi, bili bismo do grla u vodi“, rekao je premijer na konferenciji za novinare u četvrtak ujutro, preneo je "Politiko".

Mađarska je poslednja zemlja pogođena razornim poplavama, koje su izazvale najmanje 21 smrtni slučaj u regionu iako vlasti u Budimpešti nisu prijavile nijednu žrtvu.

Viktor Orban je ranije ove nedelje najavio da je odložio svoje međunarodne obaveze dok se poplave ne povuku, uključujući i debatu u Evropskom parlamentu o predsedavanju Mađarske Savetu EU.

Međutim, nije propustio priliku da ošamari Brisel kada je odgovarao na pitanje o ponudi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da pomogne zemljama u regionu.

"Ako se dogodi neka situacija u zemlji, postoji mehanizam koji se može aktivirati jednostranim obaveštenjem“, rekao je Orban.

"Mi smo to učinili, što znači da je Brisel počeo da ispituje da li bi neka pomoć mogla biti pružena“.

"Kada se te komplikovane briselske procedure završe i kada ne budemo kažnjeni time što ne dobijemo pomoć koju zaslužujemo, jer su to sve nepoznanice u Briselu tada ćemo dobiti podršku iz Brisela.“

Dana 14. septembra ubrzo nakon što su počele padavine koje su zahvatile sliv Dunava "EU Copernicus" hitna služba za brzo mapiranje počela je da obezbeđuje satelitske snimke poplava Mađarskoj, na zahtev Budimpešte.

Orbanovi oštri komentari možda su bili pod uticajem ranije odluke Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra zbog kršenja zakona EU o azilu.

"Za sada, hajde da gledamo na pozitivne strane i s poštovanjem zahvalimo Briselu što barem misli na nas“, dodao je Orban.

Kurir.rs/Politiko/Preneo: P. P.

 Bonus video:

Kurir televizija EVROPA SE ZATVARA!? Države masovno obezbeđuju svoje granice: Preko milion migranata se sručilo u Nemačku! Orban poručio Šolvcu: Dobro došao u klub!