Evropska komisija će dodatno izdvojiti oko 160 miliona evra za pomoć energetskom sistemu Ukrajine što uključuje 60 miliona za humanitarne potrebe i 100 miliona za popravke i restauraciju, a ovaj iznos će, kako je navela, biti obezbeđen od prihoda od zamrznute ruske imovine, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Ovim se nadoknađuje, na primer, ekvivalent gubitka proizvodnje električne energije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koja je, kao što znate, sada pod ruskom kontrolom. Reč je o tri pravca: popravka, povezivanje i stabilizacija. Zahvaljujući tome, EU će moći da obezbedi 25 odsto ukupnih potreba Ukrajine tokom predstojeće grejne sezone - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izvršnim direktorom Međunarodne energetske agencije Fatihom Birolom u Briselu.

Energetski kapaciteti Ukrajine za zimu

Predsednica EK je istakla da je cilj da se zadovolje trenutne potrebe stanovništva, kao i da se energetski sistem Ukrajine učini dugoročno održivijim.

Ukrajini je trenutno potrebno 17 gigavata energetskih kapaciteta da prebrodi zimu, rekla je ona i dodala da je Rusija uništila "polovinu celokupne energetske infrastrukture" Ukrajine, što je, kako je navela, "ekvivalentno snazi tri baltičke države zajedno".

- Ovde ćemo fokusirati naše napore za popravku da obnovimo kapacitet od 2,5 gigavata ove zime. Ovo je otprilike 15 odsto potreba Ukrajine. I nastavićemo da koordiniramo svu moguću podršku naših država članica kroz mehanizam - objasnila je fon der Lajen, prenosi agencija Suspilne.

zelenski.jpg
Shutterstock, Google Maps, AP Felipe Dana, EPA Pepe Torres 

Izvoz struje

Drugi element koji će pomoći u pokrivanju energetskih potreba Ukrajine zimi je izvoz električne energije.

- Mi to zovemo povezivanje. Verovatno se sećate sinhronizacije ukrajinskog energetskog sistema sa našim, koju smo započeli u februaru 2022, baš kada je počeo rat sa Rusijom. Planirano je povezivanje ukrajinskog energetskog sistema sa evropskim u naredne dve godine, ali kada je Rusija napala, učinili smo sve što je bilo moguće da ubrzamo proces i umesto dve godine, ukrajinska mreža je za dve nedelje bila povezana sa evropskom - dodala je šefica EK.

Prema njenim rečima, zahvaljujući tome EU u Ukrajinu izvozi 2 gigavata struje, što takođe pokriva približno 12 odsto potreba za zimski period.

Stabilizacija ukrajinskog energetskog sistema


Napomenula je da je treća tačka stabilizacija ukrajinskog energetskog sistema, što, kako je navela, uključuje primenu više obnovljivih izvora energije u Ukrajini.

- Poznato je da je krovne solarne elektrane teže oštetiti i lakše ih popraviti od velike centralizovane infrastrukture. I dok ovo pomaže da se obezbedi stabilan protok energije u zemlji, takođe doprinosi energetskoj nezavisnosti Ukrajine nezavisnosti. Na primer, šaljemo solarne panele u 21 bolnicu u zemlji kako bismo obezbedili nesmetano snabdevanje električnom energijom, a njih osam bi trebalo da bude potpuno opremljeno do ove zime - rekla je Fon der Lajen.

Početkom jula ove godine Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je gubitke ukrajinskog energetskog sektora zbog ruskog granatiranja na 56,5 milijardi dolara.

Kurir.rs/Blic/Agencije/Preneo: P. P: 

 Bonus video:

Kurir televizija ZAPAD UJEDINJEN PROTIV RUSIJE? Zoran Spasić otkriva planove NATO za jačanje odbrane i podršku Ukrajini: U OVO ĆE SE ULAGATI VIŠE