Ruska vojna komanda je predvidela ukrajinski upad u regiju Kursk i nekoliko je meseci kovala je planove kako da ga spreči, pokazuju dokumenti za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zaplenila s napuštenih ruskih položaja u regiji.

Ovo otkriće čini nered među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom avgusta još sramotnijim.

Dokumenti u koje je Gardijan imao uvid takođe otkrivaju rusku zabrinutost za moral u Kursku, koja se pojačala nakon samoubitva vojnika na frontu koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci".

Odakle dolaze dokumenti?
Komandanti jedinica dobijaju naloge da obezbede da vojnici svakodnevno čitaju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Gardijan nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenata, iako oni nose obeležja autentične komunikacije ruske vojske. Krajem avgusta Gardijan se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji ih je zaplenio.

Tim je rekao da je uzeo dokumente ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk i kasnije ih dao na pregled i fotografisanje.

Neki od dokumenata su pisane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji beleže događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi datirani su s kraja 2023., dok su najnoviji dokumenti nastali samo šest nedelja pre nego što je Ukrajina pokrenula upad u regiju Kursk 6. avgusta.

Zapad iznenađen?

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti jer je planiranje bilo ograničeno na vrlo mali broj ljudi. Ali ruski vojni dokumenti sadrže višemesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju zauzimanja Sudže, grada od 5000 stanovnika koji je pod ukrajinskom okupacijom više od mesec dana.

Unos od 4. januara govori o "potencijalu ukrajinskih naoružanih skupina za proboj državne granice" i naređuje pojačanu obuku kako bi se pripremile za odbijanje napada. Dana 19. februara komandiri jedinica upozoreni su na ukrajinske planove za "brzi prodor iz regije Suma na rusku teritoriju, do dubine od 80 km, kako bi se uspostavio četverodnevni koridor pre dolaska glavnine snaga ukrajinske vojske na oklopnim vozilima".

Sredinom marta jedinice na granici dobile su naredbu da pojačaju obrambene linije i "organizovanju dodatne vežbe za vođenje jedinica i uporišta u vezi s pravilnom organizacijom odbrane" u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Konkretno upozorenje


Sredinom juna zapisano je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove "na pravcu Junakivka-Sudža, s ciljem preuzimanja Sudže", što se u avgustu i dogodilo. Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati da uništi most preko reke kako bi prekinula ruske linije u regiji, što se takođe kasnije dogodilo. U dokumentu iz juna Rusi se žale da su njihove jedinice stacionirane na frontu "u proseku popunjene samo 60-70% i prvenstveno sastavljene od slabo obučenih rezervista".

Kada je došlo do ukrajinskog napada 6. avgusta, mnogi ruski vojnici napustili su svoje položaje, a u roku od nedelju dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom. "Pobegli su a nisu uništili svoje dokumente", rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplenio dokumente.

Ogroman broj zarobljenih Rusa

Tokom haotičnog povlačenja Rusa ukrajinske snage zarobile su stotine vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, od kojih se ne očekuje da će učestvovati u borbi. Roditelji jednog vojnog obveznika iz druge čete, koji se nalazi u dokumentima, snimili su u avgustu videoapel, identifikujući ga kao svog 22-godišnjeg sina Vadima Kopilova, rekavši da je bio zarobljen u blizini Sudže i pozivajući ruske vlasti da ga razmene.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tokom prošle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi kopanja tzv. rovova mamaca i položaja kako bi zbunili ukrajinske izviđačke bespilotne letelice.

"Treba izraditi makete tenkova, oklopnih vozila i topničkih bacača, kao i lutke vojnika te ih povremeno premeštati", stoji u jednoj naredbi.

Dodaje se da bi na lažne položaje trebalo poslati nekoliko vojnika koji bi noću palili vatre i hodali s baterijskim lampama i da bi Rusija trebalo na radiju da komunicira o tim položajima u nadi da će ih Ukrajinci presresti. Nije jasno jesu li takvi položaji ikad napravljeni. Pripadnici ukrajinske jedinice koji su posljednjih nedelja upravljali izviđačkim dronovima na tom području rekli su za Gardijan da nisu videli nikakve dokaze o takvim položajima.

U martu ruski dokumenti beleže da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su ulazile iza ruskih linija noseći ruske uniforme.

"Kako bismo sprečili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije... komandanti treba da implementiraju upotrebu identifikacijskog markera varijante n6, izrađenog od materijala širine 8 cm, koji se pričvršćuje pomoću nevidljive trake", stoji u naređenju iz tog meseca.

Problemi s moralom

Zakopani u suvoparnom, vijugavom službenom jeziku, znakovi su ozbiljnih problema s moralom na frontu.

"Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubistvima pokazuje da je pitanje stradavanja vojnika kao posledice suicidalnih incidenata i dalje napeto", stoji u jednom unosu. U njemu se govori o incidentu koji se navodno dogodio 20. januara ove godine, kada je vojni obveznik na stražarskom mestu pucao sebi u stomak.

"Istraga incidenta utvrdila je da je uzrok samoubistva i smrti bio živčani i psihički slom, uzrokovan njegovim dugotrajnim stanjem depresije zbog službe u ruskoj vojsci", stoji u rukom izveštaju o incidentu.

Kako bi se dalje sprečili takvi incidenti, komandanti jednica dobijaju naloge da identifiikuju vojnike koji su "psihički nespremni da ispune svoje dužnosti ili su skloni devijantnom ponašanju te organiziraju njihovo premeštanje i prebacivanje u vojne medicinske ustanove".

Dalje instrukcije o održavanju morala dolaze u nedatiranom, pisanom dokumentu koji objašnjava da bi vojnici trebalo da dobiju 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom nedeljno političke poduke, "s ciljem održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihološkog stanja osoblja".

Kurir.rs/Gardijan/Preneo: D. P.

 BONUS VIDEO

Kurir televizija "RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!