Rusi planiraju da pređu na danonoćne napade na Ukrajinu, smatraju pojedini ukrajinski stručnjaci.

Prema njihovim tvrdnjama, vojska Ruske Federacije namerava da ubuduće non-stop napada regione Ukrajine. Rusi navodno žele da vazdušni udari postanu uobičajena pojava za građane Ukrajine.

Povećanje broja proizvedenih bespilotnih letelica Šahid (kako Kijev i zapad zovu porodicu dronova Geranium) pokazuje da Rusi nameravaju da pokrenu „danonoćne napade“ kako bi alarmi u regionima „prešli u naviku“, objasnio je Andrij Kovalenko, direktor “Centra za borbu protiv dezinformacija”.

Prema njegovim tvrdnjama, stalni prepadi dronovima Geran deo su šireg plana. Za Ruse, ovi dronovi ostaju udarno oružje kratkog dometa, a na velikim udaljenostima glavna funkcija je izviđanje, smatra Ukrajinac.

Međutim, po njegovom mišljenju, „ovu igru“ može da „igra“ i ukrajinska armija.

„Za razliku od nas, ruska PVO je tačkasta“ i nije u stanju da u potpunosti pokrije Rusku Federaciju od ukrajinskih bespilotnih letelica. Dakle, direktor svoje borbe protiv dezinfomracija tvrdi da je ukrajinski PVO radi izuzetan posao.

“Povećanje intenziteta napada uopšte dovešće do redovnijih neuspeha protivvazdušne odbrane Ruske Federacije, po ugledu na Toropec“, dodao je Kovalenko.

Screenshot_3.jpg
Printscreen/Youtube/Quantum-Systems GmbH 

 Podsećamo da je u noći 18. septembra grad Toropec u Tverskoj oblasti Rusije, Kijev napao bespilotnim letelicama i pogodio skladište municije. Sergij Zgurec, iz ukrajinskog glasila Defense Ekpress, rekao je da je reč o oko 30.000 različitih vrsta municije, uskladištenih u najmanje 60-70 skladišta, a preneo ga je i Unian.

Prema tvrdnjama Kovalenka, u skladištu municije u gradu Toropecu bile su smeštene rakete zemlja-vazduh S-300 i S-400, kao i balističke rakete Iskander i severnokorejske rakete KN23.

Izvori ukrajinske službe bezbednosti su kasnije ukrajinskim medijima potvrdili da su napad drona na skladište u Toropki izveli SBU (služba bezbednosti), GUR (vojna obaveštajna služba) i SSO (Snage za specijalne operacije vojske).

Prema takođe nepotvrđenim nagađanjima, bilo je raketa za sisteme Iskander, Točka-U, vazdušnih bombi i artiljerijske municije.

Više od 100 dronova korišćeno je za napad na skladišta.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P. 

  Bonus video:

Kurir televizija "RUSIJA NIJE MOGLA OVO DA SPREČI, TO JE NAJVEĆA POSLEDICA OVOG RATA" Stručnjaci: Evo kako NATO svakako ostaje na granicama Rusije!