Vjačeslav Volodin, predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta i član Putinovog Saveta bezbednosti, upozorio je u četvrtak (19. septembra) zapadne vlade da ako dozvole Kijevu da koristi oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad za napad na ciljeve unutar Rusije, može dovesti do nuklearnog rata.

Volodin je odgovarao na glasanje u Evropskom parlamentu gde se poziva da zemlje EU Kijevu daju takvo odobrenje.

Poslanici EUusvojili su rezoluciju sa 425 glasova za, 131 protiv i 63 uzdržana na plenarnoj sednici u četvrtak u Strazburu.

U tekstu se „pozivaju zemlje članice da odmah ukinu ograničenja na upotrebu zapadnih sistema naoružanja isporučenih Ukrajini protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji“.

Ponavljajući ranije upozorenje predsednika Vladimira Putina, Volodin je osudio glasanje, rekavši da će Rusija dati “oštar odgovor” ako rezolucija bude sprovedena.

volodinap01-ap.jpg
AP 

 „Ako se to dogodi, Rusija će dati oštar odgovor koristeći jače oružje. Niko ne treba da gaji iluzije o ovome. Državna duma insistira na tome“, napisao je on na Telegramu.

Ruski zvaničnik je upozorio da bi ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat, poznata na Zapadu kao „Satana II“, mogla da stigne do Strazbura, jedne od lokacija na kojoj se nalazi Evropski parlament, za samo 3 minuta i 20 sekundi.

RS-28 Sarmat je interkontinentalna balistička raketa pete generacije koja može da nosi nuklearne bojeve glave do 16.000 kilometara i dizajnirana je da zaobiđe sve savremene sisteme protivvazdušne odbrane.

Volodin je u svojoj poruci upitao da li su se poslanici Evropskog parlamenta konsultovali sa svojim građanima pre donošenja ovakvih odluka i da li su spremni da potencijalne posledice rata dođu do njihovih domova.

„Postupci Evropskog parlamenta nas vode u svetski rat sa nuklearnim oružjem“, napisao je on.

Sarmat može pogoditi bilo koju tačku na planeti

Sarmat je perspektivni raketni kompleks sa silosnim (stacionarnim) baziranjem. Razvili su ga početkom 2000-ih stručnjaci Državnog raketnog centra Viktor Petrovič Makejev iz grada Mjasa (Čeljabinska oblast). Masovna proizvodnja raketa se odvija u Kranojarskom mašinskom preduzeću.

Tokom juna 2023. godine ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će novi raketni kompleks Sarmat biti stavljen u borbenu službu „u bliskoj budućnosti“.

Serijska proizvodnja interkontinentalnih balističkih raketa „Sarmat“ počela je prošle godine u Krasnojarskom Mašinogradskom preduzeću (Krasmaš), koji je deo Roskosmosa. Planirano je da se trupama isporuči ukupno 46 raketa RS-28 Sarmat, koje će biti ugrađene u raketne silose RS-20V (SS-18 Satan u NATO klasifikaciji).

Može li se raketa Sarmat presresti?

Poslednjih godina raketa Sarmat je privukla značajnu pažnju zbog svojih naprednih sposobnosti i potencijalne pretnje kolektivnom Zapadu. Kao jedna od najmoćnijih ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, Sarmat je izazvao zabrinutost, ali ostaje goruće pitanje: da li se ova strašna raketa može presresti?

Presretanje ICBM-a je neverovatno složen zadatak, koji zahteva napredne sisteme protivraketne odbrane i precizno merenje vremena. Primarni metod presretanja takvih projektila je korišćenje sistema protiv balističkih raketa (eng. ABM). Ovi sistemi obično koriste rakete presretače koje se lansiraju da se sudare i unište dolazeće ICBM.

Iako postoji nekoliko ABM sistema, kao što su kopnena odbrana srednjeg kursa Sjedinjenih Država (GMD) i ruski A-135, njihova efikasnost protiv rakete Sarmat ostaje neizvesna.

Napredne mogućnosti rakete Sarmat, uključujući njenu veliku brzinu i manevarsku sposobnost, čine je gotovo nemogućom metom za presretanje.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

  Bonus video:

Kurir televizija "MISLILI SMO DA JE RAKETA" Dečak i baka sa oborenog nevidljivog aviona F-117, čije su slike obišle svet, PRISEĆAJU SE DOGAĐAJA